Hrvatska pamet Hrvatskoj – pobjednički radovi 2019.

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2020. u 09:32

U 2019. godini su se godine u akciji Hrvatska pamet Hrvatskoj studenti prvi put natjecali u novoj kategoriji – Financijaš – s ciljem podizanja financijske pismenosti u mladih.

1) Kategorija: INOVATIVNA HRVATSKA

Projekt: SVODA – Siva voda za zelenu zemlju
Autorski tim: Mia Marić i Lucija Krivić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U kategoriji Inovativna Hrvatska od natjecatelja se tražilo da prezentiraju inovativne ideje koje će biti od koristi pojedincima ili tvrtkama te time pomoći dodatnom razvoju Hrvatske i ojačati njezin status na polju inovativnosti u svijetu, ali i ideje koje se odnose na mogućnosti jačeg poticanja inovativnosti među mladima. Pobjednicima su proglašeni idejne autorice projekta „SVODA – Siva voda za zelenu zemlju“ gdje su se fokusirale na ugostiteljske krugove koji su potrošnju čiste vode istaknuli kao veliki problem. Stoga su autorice odlučile pronaći alternativni način korištenja sive vode što rezultira uštedom čiste.

2) Kategorija: IZVORNO HRVATSKO
Projekt: Keks spašava stvar
Autorski tim: Matea Maloča i Mišo Lukenda; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

U ovoj se kategoriji od studenata tražilo da razviju novi i prepoznatljiv proizvod te pripadajuću strategiju za njegov plasman na domaćim i stranim tržištima. Matea i Mišo osmislili su praktičnu primjenu svog znanja o marketingu. “Dok smo razmišljali o dragim proizvodima i kako ih oživjeti ili poboljšati, sjetili smo se omiljene Snjeguljice. Budući da smo uvidjeli da nove generacije nemaju povezanost s prvim hrvatskim sladoledom kakvu mi imamo, kao i stariji naraštaji, željeli smo to promijeniti. Tako je nastala ideja o malenom keksu u obliku patuljka koji dolazi uz originalnu Snjeguljicu. Vrlo jednostavno se postavlja na štapić i osim što je ukusan, služi da otopljene kapljice ne završe na neželjenom mjestu. Zabavan je i djeci nudi iskustvo konzumiranja koje će pamtiti i htjeti ponoviti. Također, raduje i roditelje koji će imati manje posla s prljavom robicom. Ideju smo doradili dodavanjem edukativnog sadržaja na omot keksa smatrajući kako djecu treba potaknuti na učenje od malih nogu“, objašnjavaju studenti. Projekt su razvijali otprilike šest mjeseci, a namijenjen je malom i srednjem poduzetništvu, no također donosi benefit velikim poduzećima i građanstvu.

3) Kategorija: FINANCIJAŠ
Projekt: STOIK – Studentski investicijski fond
Autor: Dorian Antešić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

U 2019. godini su se godine u akciji Hrvatska pamet Hrvatskoj studenti prvi put natjecali u novoj kategoriji – Financijaš – s ciljem podizanja financijske pismenosti u mladih. Glavni pokrovitelj kategorije Financijaš jesu AZ mirovinski fondovi, a projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj prepoznali su od samog njegovog početka. ”Ako želimo da naši mladi obrazovani ljudi ostanu u Hrvatskoj onda im osim poruka i želja, moramo osigurati prilike, projekte i poslove koje će ih zaista ovdje zadržati. Dodatno, mladim je ljudima ključno stjecanje iskustva uz studiranje kako bi bili spremniji uključiti se u radne procese odmah po završetku studija i prvom zaposlenju”, ističu u AZ Fondu.

Cilj ove kategorije natječaja jest potaknuti studente na razmišljanje kako za teme s područja financija i rada mirovinskih i drugih fondova zainteresirati sugrađane. „Studentski investicijski fond Stoik je investicijski fond kojim upravljaju studenti. Osmišljen je kao organizacija gdje će studenti učiti o ulaganju te potom uložiti pravi novac na financijskom tržištu. Unutar organizacije organizirat će se brojne radionice, predavanja i tečajevi o ulaganju na financijskom tržištu, te će studenti, imitirajući rad pravog investicijskog fonda, ulagati prave novce koje će prikupiti od sponzora. Tako će studenti dobiti znanje o ulaganju, ali najvažnije – dobit će samopouzdanje da i sami krenu ulagati s vlastitim novcima”, objasnio je Dorian. Ideju je dobio dok je istraživao temu za završni rad, a kako je, kaže, i sam investitor na Zagrebačkoj burzi, tražio je temu vezanu upravo uz to. “Naišao sam na koncept učenja kroz studentske investicijske fondove koji je započet u SAD-u te sam se odmah zainteresirao. Dodatan motiv je bio taj što ne postoji literatura o takvim fondovima na hrvatskom jeziku tako da je moj završni rad pod imenom Studentski investicijski fondovi za sada jedini na našem jeziku”, napomenuo je student.

Komentirajte prvi

New Report

Close