HRVATSKA PAMET HRVATSKOJ

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2014. u 13:33
Hrvatska pamet Hrvatskoj

Hrvatska pamet Hrvatskoj društveno je odgovoran projekt Poslovnog dnevnika s ciljem nagrađivanja izvrsnosti hrvatskih studenata, ali i poticanja njihovog lakšeg uključivanja u sustav nacionalne ekonomije

Depopulacija i odljev mozgova jedan je od najozbiljnijih strukturnih problema s kojima se Hrvatska danas suočava. U potrazi za boljim poslom i boljom budućnošću svaki dan Hrvatsku napušta tridesetak ljudi, među kojima je iznimno velik udjel visokoobrazovanih. Nažalost, svaki treći Hrvat s diplomom u ruci svoje znanje i talente stavlja na raspolaganje nekoj drugoj državi. Sa stopom nezaposlenosti mladih od 40 posto, Hrvatska je druga u Europi, odmah nakon Španjolske, dok procjena stope odlaska obrazovanog stanovništva iz zemlje iznosi poraznih 29,4 posto. Anketiranjem studenata završnih godina nekoliko prestižnih zagrebačkih fakulteta, znanstvenici su došli do podatka da ih čak 76 posto razmišlja o odlasku iz Hrvatske nakon završetka fakulteta, a da će ih 20 posto to zaista i učiniti

Više o projektu doznajte u infografici.

Prema navedenim kriterijima, Hrvatska je ozbiljno oštećena i ugrožena zemlja, ne samo zbog činjenice da odavde odlazi gotovo najbolji i najstručniji, visokoobrazovani kadar, nego i stoga što je samim time ugrožena i demografska slika. Ti negativni trendovi uvelike su posljedica loše gospodarske situacije, ali i niza drugih nepovoljnih okolnosti, poput marginalizacije znanosti, sve manjih ulaganja u obrazovni sustav, te općeg dojma društvene besperspektivnosti.

Poslovni dnevnik kao vodeća dnevna poslovna novina u Hrvatskoj smatra da rješavanje ovog problema mora biti nacionalni razvojni prioritet te se želi aktivno uključiti u taj proces. Zahvaljujući svojim jedinstvenim medijskim platformama, Poslovni dnevnik želi preuzeti ulogu inicijatora zajedničkog djelovanja svih segmenata društva, te potaknuti suradnju poslovne, akademske i političke javnosti na stvaranju uvjeta za ostanak mladih akademski obrazovanih ljudi u Hrvatskoj s jedne strane, ali i uključiti mlade, visokoobrazovane građane u proces promišljanja smjera budućeg razvoja Hrvatske.  

Hrvatska pamet Hrvatskoj društveno je odgovoran projekt Poslovnog dnevnika s ciljem nagrađivanja izvrsnosti hrvatskih studenata, ali i poticanja njihovog lakšeg uključivanja u sustav nacionalne ekonomije. 

TKO IMA PRAVO SUDJELOVATI?

Pravo na sudjelovanje u natječaju imaju studenti svih fakulteta u Hrvatskoj u dobi od 18 do 27 godina. Prijave mogu biti pojedinačne ili u grupama od najviše 3 studenta. Dopuštena je suradnja studenata različitih fakulteta ili sveučilišta, pod uvjetom da svi članovi grupe zadovoljavaju propozicije natječaja. 

ŠTO SE OČEKUJE OD NATJECATELJA?

Od natjecatelja se očekuje da produciraju pisani projektni zadatak. Uradak se mora sastojati od osnovne prezentacijske ideje, prikaza potencijalnih benefita koji bi njezinom realizacijom bili stvoreni, te detaljne razrade svih tehničkih, organizacijskih i financijskih uvjeta potrebnih za njezinu realizaciju.

Prijavljeni projekti ne moraju nužno biti isključivo iz sfere biznisa, ali se očekuje da u projektnoj dokumentaciji bude jasno prikazan njihov financijski aspekt, odnosno njihova šira ekonomska održivost i/ili mjerljivi društveni benefit. Posebno će se vrednovati originalnost ideje, te preciznost razrade plana njezine realizacije.

TKO ĆE OCJENJIVATI PRIJAVLJENE RADOVE?

Studentske projekte će pregledati i ocijeniti stručna komisija. Obzirom na to da je svaka od pet zadanih tema iz vrlo različitih područja, stručna komisija će se također razlikovati od teme do teme. Stalnu postavu sručne komisije činit će predstavnici partnera i Poslovnog dnevnika, a dio komisije koji će se mijenjati ovisno o zadanoj projektnoj temi bit će sastavljen od predstavnika resornih ministarstava, sveučilišnih nastavnika te strukovnih institucija.

Prvotno će komisija unutar svake teme odabrati tri finalista te će, nakon što studenti prezentiraju svoje projekte u završnom tjednu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj, proglasiti po jednog pobjednika unutar svake projektne teme.

KAKVU ĆE PODRŠKU SUDIONICIMA PRUŽITI POSLOVNI DNEVNIK?

Svi studenti bez obzira sudjeluju li u projektu, uz prethodnu registraciju, dobit će mogućnost pristupa ekskluzivnoj opsežnoj bazi edukativnih materijala na temu projektnog menadžmenta, prezentacijskih i prodajnih vještina, upravljanja vremenom, grupnog rada, poslovnog upravljanja i sl. Baza će se nalaziti na portalu poslovni.hr i bit će zaključana za sve ostale posjetitelje portala.

Edukativne materijale koji će vam pomoći u pisanju projekta, strukturi, poglavljima i sl. možete vidjeti ovdje (potrebno se registrirati).

Edukativne materijale koji će vam pomoći oko marketinške strategije, razrade financijskog dijela projekta ili upravljanja vremenom možete besplatno preuzeti ovdje (potrebno se registrirati).

Edukativni materijali dostupni su od 1. prosinca 2014. Tijekom cijelog trajanja projekta proširivat ćemo bazu s materijalima.

TIMELINE PRIJAVA I ŽIRIRANJA

Prijave radova traju od 15. prosinca 2014. do 30. travnja 2015. godine. 

Rok za predaju gotovih radova jest 30. lipnja 2015. godine.

Evaluacija i žiriranje projekata  traje od 1. srpnja do 1. listopada 2015.

Finalna faza žiriranja projekata traje od 1. listopada do 15 .studenoga 2015. U tom periodu stručna komisija odabire po tri najbolja projekta unutar svake od pet ponuđenih projektnih tema.

Između 15. i 27.studenog 2015. studenti će biti obaviješteni o eventualnom ulasku njihovog projekta u najbolja tri te se dogovara prezentacija uživo pred partnerima projekta, stručnom komisijom, akademskom javnošću te javnom upravom.

Prezentacije uživo slijede u intervalu od 30. studenoga do 4. prosinca 2015.

Završni event/druženje i proglašenje pobjedničkih timova bit će u petak, 11.prosinca 2015. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close