HBOR s bankama uvodi osiguranje portfelja kredita za MSP

Autor: Ana Blašković , 10. prosinac 2019. u 22:00
Pojedinačno do milijun kuna kredita/H. Jelavić/PIXSELL

U Ersteu procjenjuju da će čak 50% poduzetnika, koji ga inače ne bi dobili, ovako moći realizirati kredit.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) ugovorila je s Ersteom, HPB-om, Podravkom i Bankom Kovanicom program osiguranja portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike.

Ukupna vrijednost potpisanih sporazuma iznosi 77 milijuna kuna, a program vrijedan bi malim i srednjim poduzetnicima trebao olakšati pristup financiranju obrtnih sredstava.

Za razliku od ranijih programa koji su osiguravali samo pojedinačne kredite, ovime će se osiguravati portfelj kredita i to do 80 posto glavnice i (redovne) kamate, a o kreditima koje će uključiti u portfelj banke će odlučivati samostalno. Program pokriva kredite poduzetnicima do milijun kuna koji zapošljavaju manje od 250 radnika, a u prethodnoj godini su ostvarili najviše 50 milijuna kuna prihoda. 

"Dosad smo omogućavali osiguranje pojedinačnih kredita za pripremu izvoza i tako osigurali kredite u iznosu većem od 2,2 milijarde kuna.

No, osigurani krediti bili su uglavnom za velika poduzeća dok je novi program namijenjen manjim izvoznicima, odnosno onima koji u svom izvozu rastu ili žele rasti", rekla je predsjednica Uprave razvojne banke Tamara Perko.

"Novi program nastavak je naših nastojanja da, preuzimanjem rizika neplaćanja, potaknemo poduzetnike na izvoz i izlazak na inozemna tržišta. Time se HBOR svrstao u red malobrojnih izvozno-kreditnih agencija u svijetu koje razvijaju posebne proizvode namijenjene manjim poduzećima, a sada i u obliku portfeljnih polica osiguranja", kazala je Perko.

Dodala je da se nada da će posljedično banke od malih poduzetnika tražiti manji kolateral ili ga uopće neće zahtijevati što će poduzetnicima sniziti cijenu kredita i ubrzati odobrenje. Član Uprave Erste banke Boris Centner procjenjuje da vjerojatno oko 50 posto poduzetnika, koji inače ne bi dobili kredit u redovnoj proceduri, ovim putem ga realizirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close