HBOR, Erste i HPB udruženi za pomoć izvoznicima

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2020. u 21:59
Čelnica HBOR-a Tamara Perko poručila je da program pokreću kako bi se izvoznicima omogućilo da brže dođu do likvidnosti/Luka Stanzl/PIXSELL

Zamišljeno je da u program budu uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Domaća razvojna banka, Erste i HPB dogovorile su osiguranje portfelja kredita čime će se izvoznicima olakšati pristup zajmovima za likvidnost.

Sporazum triju banaka otvorit će vrata bržem i jednostavnijem odobravanju kreditnih linija izvoznicima, a među njima je plan podršku pružiti i tvrtkama iz turističkog sektora. Mjera će na raspolaganju biti do kraja 2020., a moći će ju koristiti svi izvoznici.

Predviđeno je da korisnici osiguranja budu poslovne banke koje će, po vlastitim kriterijima, izvoznicima odobravati nove kredite za likvidnost, a izvoznicima se smatraju svi koji su u zadnjoj poslovnoj godini od izvoza ostvarili najmanje petinu prihoda. Potom će banke samostalno odlučivati o portfelju kredita koje će uključiti pod kišobran osiguranja Hrvatske banke za obnovu i razvitak koje pokriva do 50% glavnice, redovne, interkalarne i kamate u počeku.

Zamišljeno je da u program budu uključeni novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina. Čelnica HBOR-a Tamar Perko poručila je da program pokreću kako bi se izvoznicima omogućilo da jednostavnije i brže dođu do likvidnosti. Najavila je da će banke portfeljno osiguranje moći koristiti i za kredite za likvidnost dobavljačima izvoznika te da očekuje da će se programu pridružiti i drugi kreditori.

Komentirajte prvi

New Report

Close