Hanfa uvela novi ispit, sada će se malo lakše doći do određenih zvanja

Autor: Tomislav Pili , 07. studeni 2019. u 07:50
Foto: Getty Images

Objedinjeni obrazovni program počinje 13. studenog.

Nakon jednogodišnje pauze zbog usklađivanja s novim Zakonom o tržištu kapitala (ZTK) Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) krajem godine održat će ispite za brokere, investicijske savjetnike i upravitelje mirovinskih fondova. Na Hanfinoj stranici stoji obavijest da će se jedinstveni obrazovni program za stjecanje navedenih kvalifikacija održati od 13. do 25. studenoga.

Financijski regulator ispite namjerava održati u prosincu, a točan datum naknadno će objaviti. Prijave za pohađanje obrazovnog programa primaju se do 11. studenog u podne, osobno u Hanfinu sjedištu ili preporučenom poštom. Iz Hanfe za Poslovni dnevnik ističu da se zbog nedavnih izmjena regulative tržišta kapitala i mirovinskog sustava ukazala potreba za revizijama ispita u organizaciji te institucije.

“Novina u odnosu na prijašnje obrazovne programe i ispite je organizacija obrazovnog programa i ispita za informiranje o investicijskim proizvodima i uslugama”, stoji u odgovoru. S obzirom na modularnost Hanfinih ispita i djelomično preklapanje sadržaja, omogućeno je objedinjavanje obrazovnog programa za sve ispite, naglašava regulator. “Napominjemo da će Hanfa na svojim stranicama objaviti kratke informacije o tome kome su ispiti potrebni i zašto, od kojih kolegija se sastoje te koje su mogućnosti priznavanja već stečenih kvalifikacija i položenih ispita, a sve u svrhu što lakšeg stjecanja kvalifikacija na način da se izbjegava ponovno ispitivanje već usvojenih sadržaja i znanja”, naglašavaju iz Hanfe.

Podsjetimo, Hanfini ispiti prošle su godine održani u samo jednom ciklusu s dva ispitna roka. Kako stoji u godišnjem izvješću, u prvom travanjskom roku brokerskom je ispitu pristupilo šest kandidata, a četiri ih je položilo. Na drugom roku u listopadu od sedam kandidata, njih pet je zadovoljilo kriterije ispita. Mnogo popularnijem ispitu za investicijskog savjetnika lanjskoga je ožujka pristupilo 142 kandidata, a prošlo ih je svega 34. Drugu šansu u rujnu iskoristilo je 96 kandidata, a uspješno je bilo njih 35.

 

67 posto

kandidata za brokera lani je prošlo na 1. ispitnom roku

Za upravitelja mirovinskih fondova oba su kandidata u prvom roku položila, a u drugome jedan izašli na ispit nije bio uspješan. Iz Hanfe poručuju kako će sva potrebna literatura koja uključuje i zakonske odredbe koje su relevantne za pojedini obrazovni program i ispit biti uskoro objavljena na Hanfinim mrežnim stranicama. K tome, vodič “Ispiti u organizaciji Hanfe (mirovinski sustav i investicijske usluge), jučer je objavljen i dostupan je na Hanfinim stranicama.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja položila ispit za IS točno prije tri godine.Većina pitanja bazirana na regulatornim, zakonodavnim okvirima, od kvantitativne analize ništa, ispit više teorijski. Nisam dobila dojam da poslodavci cijene Uvjerenje, mislim da je CFA titula daleko traženija i više uvažavana u fin. sektoru.


Prijave se podnose osobno ili poštom preporučeno… A on line? Nema toga u ovakvim krasnim agencijama!?
prijave se podnose šefu stranke.

Prijave se podnose osobno ili poštom preporučeno… A on line? Nema toga u ovakvim krasnim agencijama!?

New Report

Close