Handmade čokolada temelj za biznis s inozemnim pedigreom

Autor: Lucija Špiljak , 26. listopad 2018. u 08:01
40 proizvoda razvili su pod brendom Vrsna Chocolates u godinu dana/GettyImages

Svojim brendom Vrsna Chocolates obiteljska tvrtka iz Sesveta već se probila do Beča i Stuttgarta, ali ne misle stati na tome.

Njihove čokolade mogu se pronaći u raznim specijaliziranim dućanima u Hrvatskoj, a planiraju pokrenuti i vlastitu maloprodaju.

Sesvetska obiteljska tvrtka Vrsna već se 15 godina bavi prehrambenom proizvodnjom, a od prošle su godine u svom pogonu unutar tvrtke počeli s distribucijom i proizvodnjom čokolade pod brendom Vrsna Chocolates. Fran Reizl, 25-godišnji kreativni direktor i voditelj proizvodnje, objašnjava da brend obuhvaća cjelinu ručne proizvodnje čokoladnih proizvoda, uključujući čokoladne table, praline i kugle. 

Ideja o ovakvoj proizvodnji u njihovoj obiteljskoj tvrtki postojala je niz godina, a s čokoladom bila je korak dalje nakon puno promišljanja i priprema. Kao distributeri prehrambenih proizvoda imali su prilike vidjeti i kušati razne svjetske specijalitete, no čokolada je, kaže Reizl, oduvijek bila kraljica svih okusa. 

Zaslužili podršku 
S vremenom su se povezali s ostalim proizvođačima koji su im pomogli i pokazali što je sve potrebno za proizvodnju čokoladnih proizvoda. Odlučili su da žele diljem svijeta predstavljati hrvatski proizvod, odakle u nazivu "vrsna" koja upućuje na hrvatski jezik i kulturu, uz internacionalizam chocolates. Krajem prošle godine sudjelovali su na konferenciji "Croatia meeting G2" koja im je, kaže Reizl, svojim programom i predavanjima dala dodatni poticaj da pokrenu dugo željenu proizvodnju.

Hrvatski poduzetnici iz cijelog svijeta na konferenciji su podržali njihov plan i ideju, a s nekima od njih danas i surađuju, šireći se tako na europsko tržište. "Naše se čokolade mogu pronaći u raznim specijaliziranim dućanima te u prodavaonicama koje sadrže asortiman kao što su vina, žestice, craft pive, domaće proizvode, delikatese i slično.

 

Reizl

Želimo predstavljati hrvatski proizvod na inovativan način. Kroz rast izvoza namjeravamo povećavati proizvodnju i zapošljavati nove djelatnike.

Izdvajamo lokacije u krugu Trga bana Jelačića u Zagrebu te među zidinama Dioklecijanove palače u Splitu. Prisutni smo i u Puli, Motovunu, Plitvicama, duž Dalmacije, na Malom Lošinju, Braču i Pagu", ističe Reizl i dodaje da se njihova čokolada može pronaći i u Beču i Stuttgartu.  "Otvoreni smo za suradnju s Hrvatima izvan domovine jer vjerujemo da će s velikim guštom kušati ono što smo pripremili ovdje u domovini za kojom mnogi od njih čeznu i koju sanjaju", smatra Reizl.

Njihova je čokolada, kao sirovina, proizvedena u Belgiji i Švicarskoj, prijestolnicama obrade kakaovca, a u Sesvetama je dorađuju po svojim recepturama. U godinu dana razvili su 40 proizvoda u tri glavne kategorije: čokoladne tablice, kuglice i praline. Raspolažu s nekoliko linija čokoladnih proizvoda kao što su "Origin" selekcija za one malo iskusnijeg nepca, "Mirakul" selekcija s tzv. zlatnom švicarskom čokoladom i različitim posipima, a posebno su ponosni na čokolade s turističkim predznakom, odnosno različitim prikazima gradova, kulturnih središta, nacionalnih parkova i poznatih lokaliteta.

Čokoladni proizvod koji je posebno zaživio je čokolada "Dalmatiner" koja se sastoji od bijele čokoladne podloge s točkama tamne čokolade, a "zlatna" čokolada pod brendom "Mirakul" svojim raznim posipima pokazuje kako čokolada dobro odgovara svim vrstama dodataka; posipi od jagode, lješnjaka, kakao sjemenki, latica ruže i cvijeta različka. U tvrtki razmišljaju i o obogaćivanju ove linije s posipima od bosiljka i drugim iznenađujućim sastojcima. U standardnu ponudu ubrajaju i razne korporativne poklone jer smatraju da svatko želi darivati partnere kvalitetnim proizvodom.

 

40 proizvoda

razvili su pod brendom Vrsna Chocolates u godinu dana, od čokoladnih tablica do kuglica i pralina

Razvili su nekoliko vrsta čokoladnih kuglica s raznim posipima i punilima koji su se istaknuli u toj vrsti poslovne ponude, a izdvajaju lješnjak, badem, malinu i jagode. Praline se, kao i sve ostalo, rade ručno stoga su profinjeno i pažljivo pripremljene i pogodne za različite prigode; vjenčanja, poslovne poklone, krštenja, slavlja", objašnjava Reizl. S obzirom na to da je ovo njihova prva godina poslovanja u Hrvatskoj, zadovoljni su prodajom i vjeruju da će nadolazeća biti puno bolja jer će, najavljuje Reizl, imati sistematični tijek proizvodnje.

Ambicija ne nedostaje
Budući da su trenutno usredotočeni na distributere, u bližoj budućnosti planiraju otvoriti maloprodaje kojima bi svim ljubiteljima čokolade jednostavnije, kaže Reizl, predočili čari čokolade koju proizvode, informirali ih o ponudi te im dali priliku da kušaju posebne okuse sadašnjih i nadolazećih čokoladnih proizvoda. 

Kako je interes za kvalitetnu čokoladu velik, a njihova čokolada ručno rađena i obogaćena u Hrvatskoj, Reizl vjeruje da će svoje mjesto naći i diljem svijeta. Povećanjem izvoza namjeravaju povećavati proizvodnju i zapošljavati nove osobe.

"Želimo proizvoditi i predstavljati hrvatski proizvod na inovativan način. U mnoge naše proizvode stavljamo razne sastojke kao što su hrvatski med, lješnjak i drugi orašasti plodovi te latice raznog primorskog bilja kako bi onaj koji kuša našu čokoladu zapravo okusio finoću Hrvatske. Reakcije naših kupaca su odlične, što vidimo po našim stranicama na društvenim mrežama. Sretni smo što je ideja urodila plodom i što drugima možemo uljepšati svakodnevicu našim posebnim delicijama", zaključuje Reizl. Povećanjem izvoza namjeravaju povećavati proizvodnju i zapošljavati nove osobe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close