HAMAG-BICRO osigurao novih 150 milijuna kuna zajmova za poduzetnike

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2017. u 12:44
Foto: Goran Jakuš / Pixsell

Financijski instrument ESIF Mali zajmovi namijenjen je kreditiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja.

Hrvatska  agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osigurala je dodatna financijska sredstva za poduzetnike u iznosu od 150 milijuna kuna iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. kroz financijski instrument ESIF Mali zajmovi. Povećanje inicijalne alokacije od 94 milijuna kuna rezultat je izuzetne potražnje za HAMAG-BICRO zajmovima u proteklom razdoblju. S obzirom na isto, poduzetnicima je stavljena na raspolaganje ukupna omotnica u iznosu od gotovo 244 milijuna kuna.

Financijski instrument ESIF Mali zajmovi namijenjen je kreditiranju mikro, malih i srednjih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Namjena ESIF zajmova je modernizacija i proširenje postojećeg poslovanja, zadržavanje postojećih i povećanje broja radnih mjesta, osnivanje obrta i trgovačkih društava te samozapošljavanje. U okviru ovog financijskog instrumenta, HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva izravno odobravati zajmove. Uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja namjera je povećati dostupnost zajmova ovoj skupini poduzetnika.

Od početka provedbe financijskih instrumenata (listopad 2016.) odobreno su 272 zahtjeva za zajmom u ukupnom iznosu od 71.7 milijuna kuna, s prosječnim iznosom odobrenog zahtjeva od 263 tisuće kuna. Najtraženiji ESIF zajam je Mali zajam koji čini 63% ukupno zaprimljenih zahtjeva. Najzastupljenije djelatnosti korisnika zajmova su prerađivačka industrija, djelatnosti pružanja smještaja i građevinarstvo.

„Iznimno sam ponosan što smo jedna od prvih zemalja članica koje su uspostavile financijske instrumente u novoj financijskoj perspektivi. Nova alokacija dokazuje uspješnost rada naše Agencije i značajnost ESIF zajmova za poduzetnike čime će se povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva. S obzirom na isto, mikro, malim i srednjim poduzetnicima stavljeno je na raspolaganje ukupno 244 milijuna kuna“  – izjavio je predsjednik Uprave, Vjeran Vrbanec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jos jedna ekonomska besmislica….gro sredstava ce otici u Cakovec (Vrbanec je sef HDZ omladine Cakovca kaze Google) i Metkovic ( Oreb i Guina su oboje iz tog provincijskog gradica). O svrhovitosti Hamag-a je dovoljno pogledati broj zaposlenih i broj predmeta po zaposlenom godisnje (oko 10x manje nego kod trgovackih banaka u RH). Mizerno

New Report

Close