Građevinar s Krka orijentira se na kupce visoke platežne moći

Autor: Darko Bičak , 10. prosinac 2014. u 09:27
Krčki građevinski poduzetnik Denis Šikljan

Tvrtka s Krka pronašla je uspješan model poslovanja sjedinjujući djelatnosti gradnje i posredovanja.

Iako hrvatsko građevinsko tržište pada već godinama, i u odnosu na 2008. se prepolovilo, ima i pozitivnih primjera poput tvrtke Degrad s otoka Krka čiji vlasnik Denis Šikljan kaže da oni pravu krizu nisu osjetili. 

Visoki standardi
"Tržište nekretnina svoj najveći uspon doživjelo je prije ekonomske krize. Ulazak u EU je uvelike poboljšao uspon tržišta nekretnina kakav je danas, te je ono stabilno. Ekonomska kriza je još uvijek prisutna u zemljama oko nas, kao i kod kupaca visoke platne moći ali i dalje investiraju u luksuzne nekretnine. U gospodarskoj krizi tržište je izgubilo prosječnog kupca te sada imamo situaciju da je veliki interes za podcijenjenim nekretninama, jeftinijeg cjenovnog razreda koji si mogu priuštiti kupci niže platežne moći. Najveći rast je pak doživjelo tržište luksuznih nekretnina te se investicija u takve pokazala kao najbolja opcija jer kupci visoke platežne moći su najmanje osjetili ekonomsku krizu te i oni i dalje troše na skupe nekretnine na odličnim lokacijama", pojašnjava Šikljan.

Dodaje da je interes za turističkim nekretnina, u užem smislu riječi nekretninama za odmor, velika, pogotovo na području otoka Krka, Crikvenice i Opatije. Ovaj poduzetnik smatra da je atraktivnost otoka Krka, Crikvenice i Opatije veliki čimbenik u prodaji nekretnina za odmor. "Cijena neke prosječne nekretnine u novogradnji ili nekretnine u koju nije potrebno ulagati kreće se od 2000 do 3000 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji na kojoj se ona nalazi i površini. Dok se izrazio luksuzne nekretnine koje su pretežito koncentrirane u mjestima oko Malinske, uz samo more te grad Krk ili Bašku kreću od 3000 do 4000 eura po kvadratu", kaže o cijenama Šikljan čija poslovna grupa obuhvaća građevinsku tvrtku Degrad te agenciju za nekretnine Euro Immobilien.

Na Krku kažu da su im najčešći kupci stranci iz raznih zemalja, od Slovenije, Njemačke, Austrije pa do Rusije. Same nekretnine koje se prodaju su apartmani, stare kamene kuće za adaptaciju i luksuzne nekretnine, u koje spadaju luksuzne kamene vile te luksuzni apartmani na jedinstvenim i elitnim lokacijama. "Poslovni sustav koji čine Euro Immobilien i Degrad prisutan je već dugi niz godina na tržištu nekretnina na otoku Krku. S obzirom na to da se radi o sličnoj djelatnosti kojoj je fokus rada prodaja luksuznih nekretnina, oba poduzeća se nadopunjavaju u svakodnevnom radu", navodi Denis Šikljan. Agencija Euro Immobilien, kako sami kažu, trenutno posreduje u prodaji više od 1300 nekretnina. 

Potraga za zemljištem
"Tvrtka Degrad bavi se gradnjom visoko kvalitetnih nekretnina na području otoka Krka, razvojem projekata te vođenjem investicijskih projekata u graditeljstvu, bez obzira na to da li se radi o stambenoj, komercijalnoj ili turističkoj namjeni. U stalnoj smo potrazi za građevinskim zemljištima na području otoka Krka, Rijeke i Opatije za razvoj novih inovativnih i modernih projekata. Želimo biti vodeća tvrtka i uzor u gradnji, poslovanju i razvoju visokokvalitetnih projekata u regiji", naglašava ovaj krčki poduzetnik. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Plaćeni oglas.

Čega je ovo pozitivan primjer? Firma koja se bavi gradnjom apartmana, tržište je krahiralo, prodaja ide slabo ili nikako, što je uostalom vidljivo iz FI, gdje je kumulirano gubitaka od skoro milijun kn itd. Da nisu osjetili krizu, rezultat bi bio u plusu, a ne u minusu, kaj ne?
A povezane firme su u blokadi, isto u minusu…

…a što reći,nego se malko nasmiješiti…( jer ono što je stvarnost bi nam nakiselilo usta )…[emo_zloban]

New Report

Close