Gradovi mogu postati nositelji nove europske industrijske politike uz pametna rješenja

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2022. u 13:20
Foto: pixabay

HGK u suradnji s tvrtkama koje nude zelena i Smart city rješenja pomaže lokalnoj samoupravi u podizanju učinkovitosti javnih usluga.

Pojavom globalne recesije te inflatornih pritisaka koji su rezultirali rastom cijena i troškova u gradovima, otežana je provedba mnogih projekata koji imaju za cilj transformirati lokalne i urbane sredine te poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Tu se svakako ističu rješenja pametnih gradova, od kojih uprave gradova i lokalnih zajednica mogu ostvariti značajne koristi.

Budući da će njihovo uvođenje svakako biti olakšano s obzirom na dostupna sredstva EU u novom financijskom razdoblju, Hrvatska gospodarska komora u suradnji s tvrtkom Open Way organizira seriju radionica na kojima biti prezentirane tehnološke podloge i preduvjeti nužni za razvoj koncepta pametnih gradova te implementaciju zelene javne infrastrukture. Cilj radionica je upoznati gradove, općine i ustanove sa suvremenim tehnološkim rješenjima iz područja sigurnosti prometa, rasvjete te punionica za električne automobile, koja su ključna za razvoj pametne i zelene javne infrastrukture.

Pametni gradovi pomažu u podizanju standarda komunalnih usluga, energije, transporta s ciljem smanjenja ukupnih troškova uz brigu o zaštiti okoliša. Osnova koncepta temelji se na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama koje putem pametne tehnologije mogu značajno podići životni standard gradova. „Potrošnja energenata, prometna i vodna infrastruktura, zbrinjavanje otpadnih voda i gospodarenje otpadom, sve su to infrastrukturni izazovi koji će rasti u godinama pred nama. Gradovi su centralne točke gospodarske aktivnosti i inovacija, a upravo „pametni gradovi“ mogu postati nositelji nove europske industrijske politike temeljene na razvoju digitalnih usluga. HGK aktivno sudjeluje u poticanju digitalnih i zelenih inovacija u zemlji i inozemstvu, koje su jedna od osnovnih sastavnica pametnih rješenja. Edukacijama poput ovih pomažemo lokalnoj vlasti i komunalnim poduzećima kvalitetno se nositi s potrebama modernih gradova,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

Komentirajte prvi

New Report

Close