Građevinski otpad pretvarat će u sirovinu za novu gradnju

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2021. u 22:00
Foto: PD

GT Trade iz Splita lider je u sanaciji i izgradnji odlagališta otpada, velik rast bilježi u mostogradnji, a radi širenja djelatnosti gradi novi pogon u Rugvici.

Obiteljska tvrtka GT Trade sa sjedištem u Splitu, osnovana prije 30 godina u djelatnosti trgovine, u proteklom razdoblju izrasla je u renomiranog i pouzdanog partnera u sektoru graditeljstva, s aktivnostima na brojnim projektima u zaštiti okoliša, niskogradnji i mostogradnji.

Pod vodstvom člana Uprave Gorana Tonšića i dvoje prokurista – područjem zaštite okoliša rukovodi junior Arsen Zoran Tonšić, diplomirani inženjer građevinarstva, dok je njegova supruga Darija, iste struke, zadužena za administraciju i pripremu projekata, s mehanizacijom kojom raspolažu te ljudskim resursima u vidu 150 djelatnika, lani su ostvarili više od 166 milijuna kuna ukupnog prihoda.

Dvostruka zlatna k(r)una
Formula uspjeha, prema Arsenu Zoranu Tonšiću, marljivi je rad, pretočen u kontinuirani rast i razvoj poslovanja, uz predanost zaposlenika, kojima, kaže, zahvaljuju. Tako je protekla godina, unatoč pandemiji, za njih bila rekordna, s rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od čak 135%, na valu uspješnog poslovanja i poslova ugovorenih 2019.

To ih je uvrstilo na tron – u ovogodišnje laureate Znatne kune Hrvatske gospodarske komore (HGK), s osvojenim priznanjem u kategoriji srednje velikog poduzeća na nacionalnoj razini.

“Kako smo nagradu dobili u Splitsko-dalmatinskoj županiji, stvarno je nismo očekivali i na nacionalnoj razini. Ovo nam je veliko priznanje za niz godina marljivog rada i truda te upornosti”, kaže Arsen Tonšić dodajući da ih veseli što dobro konkuriraju na tržištu zaštite okoliša, te što su glede svog djelovanja u svim branšama kojima se bave ujedno i poznati i priznati od konkurenata te tvrtki s kojima surađuju po projektnoj osnovi.

Sanacija i izgradnja odlagališta otpada osnovna je djelatnost GT Tradea, a značajan rast međunarodnog poslovanja bilježe na mostogradnji u Njemačkoj. U fokus, pak, dovode ih aktivnosti iz nove faze širenja poslovanja u Zagrebu, konkretnije u Rugvici, gdje uz core biznis rade na realizaciji investicijskog plana iz 2018.

Cilj ovih ulaganja je povećanje konkurentnosti u sektoru sanacije i deponiranja neopasnog otpada, za što će niknuti njihov deponij građevinskog otpada, ali i diversifikacija poslovanja izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta.

150

radnika u ovoj obiteljskoj tvrtki osnovanoj prije 30 godina. Lani je GT Trade ostvario 166 milijuna kuna ukupnog prihoda lani

Kako navodi naš sugovornik, riječ je o iskoraku na brzorastuća tržišta obrade i recikliranja građevinskog otpada te konfekcioniranja betonske galanterije, kroz gotove montažne stupove i grede koje planiraju proizvoditi i isporučivati na mjesto gradnje.

“U fazi smo rješavanja dozvola za izgradnju našeg kompleksa u Zagrebu, gdje su na zemljištu veličine 12.000 m2, uz deponij, u planu i dvije proizvodne hale veličine 1000 i 600 kvadrata.

Od 2018. do 2021. ukupno ulaganje je iznosilo 22 milijuna kuna, od čega u strojeve i opremu oko 12 milijuna”, kaže Tonšić napominjući da uslijed manjka radnika, npr. tesara i armirača, te visoke cijene njihova rada, očekuje se ‘boom’ prefabricirane gradnje, te po njemu više nema poslovne hale koja se ne gradi od prefabriciranih nosećih stupova.

Istakli se zahtjevnim projektima u Njemačkoj, gdje su lani u prihodima rasli 135%

Usto, obrađeni građevinski otpad koji će se pretvarati u sirovinu za daljnju gradnju, ističe, bit će cjenovno interesantan u usporedbi s prirodnim materijalima, kako je to i zacrtano u strateškom planu. Cilj im je, naime, što je više moguće minimalizirati korištenje prirodnih resursa, a time i negativan utjecaj na prirodu.

Nova faza širenja, u stvari nastavak stalne politike investiranja društva, očekuje se da će biti zaokružena 2023., kad će kompleks biti u punoj funkciji. Dok je Uprava u Splitu, kompletna operativa sa skladištem nalazi se u Rugvici jer se lokacija pokazala kao idealna za njihov distribucijski segment poslovanja.

Kao ovlašteni distributer geosintetičkog materijala njemačkog proizvođača NAUE za tržište RH i BiH, u Rugvici djeluju zadnjih 15-ak godina pa tamošnjim skladištem osiguravaju najbržu dopremu materijala s najnižim troškovima.

Slijedi još velikih poslova
U okolišnom biznisu, u najveće projekte ove tvrtke spadaju sanacije odlagališta otpada. Tako su na Karepovcu bili glavni izvođač, u tijeku su njihovi radovi na odlagalište otpada Osojnica u Matuljima.

Tu je i lani završeni vjetropark kod Senja, privatna investicija stranih ulagača, ali i poslovi gradnje niza reciklažnih dvorišta. U regiji rade već 20-ak godina: centar za gospodarenje otpadom gradili su npr. u Zenici, Banja Luci, Mostaru i Zvorniku, a u Sloveniji kod Ptuja kao članica konzorcija veliki nadvožnjak.

Sve naglašeniju ulogu dobiva mostogradnja, i to s poslovima u Njemačkoj kojima upravlja sam član Uprave Goran Tonšić. Kako izvode složene armiranobetonske zahvate, u Njemačkoj je angažirano pola njihovih radnika, a prihodi od prodaje ubrzano rastu pa su lani u Njemačkoj ostvarili 41 milijuna kuna, a usporedbe radi u Hrvatskoj 125 milijuna kuna.

Sljedeću godinu u GT Tradeu vide kroz prizmu daljnjeg rasta, planiran je na oko 10%, a uporišta za to su, ističu, veliki poslovi koji bi se trebali kod nas početi hitno realizirati, među ostalima i centri za gospodarenje otpadom. Tvrtke poput ove u budućem razdoblju u tome vide svoju dobru perspektivu.

Komentirajte prvi

New Report

Close