Grad Knin planira Poduzetnički centar vrijedan 27,5 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 08. travanj 2021. u 22:00
Prostor je to koji je godinama zazivao jad i sjetu među lokalnim stanovnicima/D. Jaramaz/PIXSELL

Grad u partnerstvu s Lokalnom razvojnom agencijom Matica i uz sufinanciranje iz fondova EU kreće u realizaciju.

Nekadašnji kompleks zgrada ugasle kninske tvornice odjeće i rublja Kninjanka već dva desetljeća je zatvoren i trune, no do idućeg ljeta u objekte bi se trebao vratiti život.

Mjesto je to na kojem će Grad Knin u partnerstvu s Lokalnom razvojnom agencijom Matica i uz sufinanciranje iz fondova EU, realizirati najveće pojedinačno ulaganje u poduzetničku infrastrukturu na tom području, gradnju Poduzetničkog centra.

U tijeku je, naime, natječaj za poslove obnove zgrada i prenamjene bivše tvornice u Poduzetnički centar, čiju je vrijednost Grad Knin procijenio na 27,5 milijuna kuna.

Prostor je to koji je godinama izazivao jad i sjetu među lokalnim stanovnicima, jer u njemu je svojedobno za šivaćim strojevima radilo oko 800 radnika, uglavnom žena, ali je nakon rata i izostanka interesa za preuzimanje i nastavak te industrije, Kninjanka od 2003. potpuno zatvorena.

Nakon neuspjelog pokušaja sanacije, nekretnine je temeljem založnog prava preuzela Jadranska banka, od koje je 2018. kompleks na prostoru od 11 tisuća četvornih metara otkupio Grad Knin. Od tada traju pripreme projekta preuređenja i gradnje centra za pokretanje i razvoj novih biznisa, za koji u Kninu sve više ima interesa i potencijala.

Ranijih godina ljudi su se teško mirili s nestankom brojnih industrijskih poduzeća po kojima je Knin bio poznat, a od nekadašnjih “divova” nastavila se samo proizvodnja vijaka u prostorima TVIK-a koje je u stečaju preuzeo i obnovio samoborski DIV.

U posljednje vrijeme u Kninu prevladava želja da ih se više ne percipira samo kao mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta u kolovozu i kao područje u kojem se živi od državne pomoći. Sve više je onih, pogotovo među mlađom populacijom. koji drukčije razmišljaju i odlučuju se tražiti pomoć, ali za svoje poduzetničke ideje.

Ivona Malenica, ravnateljica Lokalne razvojne agencije Matica, ističe kako je vidljiv pomak ostvaren u turizmu i uslužnim djelatnostima, te poljoprivredi.

Razvojna agencija Matica je tijekom prvog vala pandemije koronavirusa lani organizirala web-tržnicu i umrežila lokalne proizvođače i pokazuje se, kaže ravnateljica, da itekako ima prostora da se pokrene gospodarstvo i nove ideje u Kninu.

“Upravo infrastruktura u Kninjanki bit će prijeko potrebna injekcija za poduzetništvo i dati će drugačiju sliku Knina i za one koji tu žive i one koji će u Kninu možda prepoznati mjesto za život i posao”, dodaje Malenica, čija agencija upravo raspisuje i natječaj za dva suradnika koji će pripremati animaciju i privlačenje potencijalnih korisnika buduće Poduzetničke zone, za startup-e i informatiku.

Što se obnove zgrade Kninjanke tiče, rekonstrukcija za koju se traži izvođače radova predviđa sveobuhvatne zahvate na više objekata, od tvorničke hale, dvoetažne zgrade, kotlovnice, spremišta mazuta i plinske stanice.

Gradnja tih objekata započela je uglavnom 1975., a na njima su u proteklih dvadesetak godina nekorištenja uništene sve instalacije, prozori i vrata, potrebno je izmijeniti krovove, pregradne zidove, postaviti novu hidroizolaciju na svim krovnim i drugim površinama itd.

Ponude za posao obnove zgrade Kninjanke Grad Knin prikuplja elektronskim putem preko EOJN-a do 19. travnja, a rok za donošenje predviđen je unutar 30 dana, dok za dovršetak svih poslova izvođaču ostaje 10 mjeseci.

No, zna li se da slijede lokalni izbori, prilično je izgledno da će ugovor za ovaj posao zaključiti nasljednik aktualnog kninskog gradonačelnika Marka Jelića, koji je odradio velik posao na projektu Poduzetničkog centra i ishođenju EU-novca i pripremi silne papirologije za njegovu realizaciju, a koji je već najavio da se neće kandidirati za novi mandat prvog čovjeka Knina, već se natječe za mjesto župana Šibensko-kninske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close