Tržište je mrtvo, premalo je tvrtki koje šire svoje poslovanje i nude novo zapošljavanje

Autor: Božica Babić , 22. siječanj 2015. u 11:58
Drago Veselčić (arhivska fotografija)

Drago Veselčić tu inicijativu Vlade vidi kao još jednu vatrogasnu mjeru koja neće pridonijeti većem zapošljavanju.

Drago Veselčić iz tvrtke Lignum Lipovljani misli da inicijativa 'Garancija za mlade' prema kojoj poduzetnici pet godina ne plaćaju doprinos za novozaposlene mlađe od 30 godina, baš i neće donijeti brojnije zapošljavanje kako to vjerojatno očekuju njezini kreatori u Ministarstvu rada i Vladi RH.

To je zapravo tek samo jedna "vatrogasna" mjera koja sama za sebe i nije bog zna što. Tržište je mrtvo, premalo je tvrtki koje šire svoje poslovanje i nude novo zapošljavanje, kaže Veselčić.

Ne zadržimo li mlade za 15 godina uvozit ćemo radnike, argument je ministra Mrsića za uvođenje ovog projekta.

Mladi nažalost doista masovno odlaze iz Hrvatske. Izuzmete li područje Zagreba, Istru i hrvatski sjever, u ostatku županija nema se gdje raditi. Uništili smo industriju propovijedajući kako će Hrvatska živjeti od turizma. Ovih dana čuo sam podatak kako su nedavno iz Vinkovaca, gdje sam rođen, samo u jednom danu puna dva autobusa mladih ljudi otišla na rad u Irsku, jer u širem lokalnom okruženju nitko im ne nudi mogućnost zapošljavanja.     

Kako potaknuti novo zapošljavanje, što kao poduzetnik s dugogodišpnjim iskustvom možete poručiti mjerodavnima koji kreiraju zakone i poticajne mjere? 

Samo se govori o skupim i velikim investicijama, a zapravo tržište živi od malih tvrtki, onih koje zapošljavaju do dvadesetak djelatnika. Investicijska klima koju imamo nepovoljna je i za male i za velike tvrtke, treba mijenjati zakonske okvire i ostale uvjete. Tržište je mrtvo, ništa se ne događa. Želimo li jednom za uvijek preokrenuti trendove kako bi povećali zapošljavanje, smatram da bi sve investitore trebalo osloboditi poreznih davanja kroz prvih pet, pa čak i deset godina. Vjerujem da bi to motiviralo mnoge investitore na nove projekte i dolazak u Hrvatsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close