Nužno povećanje satnica: “Preostale radnike moramo držati kao kap vode na dlanu”

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2018. u 10:39
Kvalitetni majstori ili zauzeti ili u 'pečalbi'/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Tajnik udruge Dževad Osojkić dodao je da su najbolji radnici otišli u inozemstvo.

Tijekom iduće dvije godine u Hrvatskoj je u planu energetski obnoviti oko 600 višestambenih zgrada u vrijednosti milijardu kuna pa gotovo svi fasaderski obrti ili tvrtke trebaju dvostruko veći broj fasadera, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Hrvatske udruge fasadera.

Predsjednik udruge Juro Tunanović rekao je da svi nastoje posao obaviti što je moguće jeftinije, dok istodobno nema dovoljno radnika pa je nastao nesrazmjer između cijena obnove zgrada i plaća radnika. Podsjeća da se još 2013. znalo da će započeti energetska obnova zgrada te istaknuo kako radnika nedostaje u cijeloj Europi, ali da se u Hrvatskoj ne postižu cijene kakve su u Austriji ili Njemačkoj pa je kvalitetne majstore teško zadržati.

Tunanović smatra da su poslodavci prinuđeni povećati satnice radnika. 

"Preostale radnike moramo držati kao kap vode na dlanu, kako bismo poslove odradili na vrijeme", dodao je i naglasio kako je izgledno da će obnova ili drugi građevinski radovi postati izuzetno skupi, gotovo nedostižni za građane s prosječnim primanjima, jer će cijena rada biti visoka.

Fasaderi imaju ugovorene poslove za godinu dana i stalno dobivaju nove upite. Rekao je kako se događa da se za obnovu nitko ne javlja, jer su obrtnici i tvrtke unaprijed ugovorili brojne poslove.

Tajnik udruge Dževad Osojkić dodao je da su najbolji radnici otišli u inozemstvo, a da poslodavci preko zavoda za zapošljavanje ne mogu dobiti kvalitetnog radnika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close