Domaći startupovi zanimljivi Googleu i Goldman Sachsu, projekt postaje trajan

Autor: Josipa Ban , 31. kolovoz 2022. u 12:20
Foto: TOMISLAV MOZE

Infobip nadogradio program Startup Tribe te u mentoriranje uključio globalne divove.

Infobip, Google i Goldman Sachs pokrenuli su program mentorstva za hrvatske startupove. Kroz program nazvan Scale/Croatia, a koji je inicirao Infobip, 16 odabranih domaćih startupova osim znanja i iskustva, dobit će i kontakte iz vrha tehnološke i financijske zajednice.

Nikola Pavešić, direktor startupa u Infobipu i voditelj projekta Startup Tribe, objašnjava da će kroz Scale/Croatia startupovi dobiti znanja koja im najviše trebaju, a tiču se prikupljanja sredstva (fundraisinga), upravljanja proizvodom (product managementa), izgradnjom proizvoda, ali i onih vezanih uz marketing. Također, učit će i kako izaći na strana tržišta.

Svakom njegov mentor

“Ovo će iskustvo mnogima promijeniti život”, ističe Pavešić. Jasno da hoće kad se u obzir uzme činjenica da će učiti od najboljih – Infobipa i Googlea u tehnološkom sektoru i novim tehnologijama te Goldmana Sachsa, najveće svjetske investicijske banke. Također, svaki je od 16 odabranih startupova dobio svog mentora.

Ovih 16 koji su dobili priliku sudjelovati u programu Scale/Croatia dio su programa Infobip Startup Tribea, koji je globalna komunikacijska cloud platforma pokrenula prošle godine, a u koji je već uključeno 170 startupova iz više od 50 zemalja. Među 16 je odabranih osječka Orqa koja razvija video-naočale za pilote dronova, STEMI, obrazovna platforma, CircuitMess, koji razvija edukativno-zabavne STEM uređaje, Treblle, koji razvija platformu za rad s API-jima…

“Program je domaćim startupovima otvorio pristup potpuno novoj razini ekspertize, koja u Hrvatskoj još, nažalost, nije dostupna. Primjerice, nama je iznimno zanimljivo i korisno iskustvo Googleovih stručnjaka u domeni produktnog menadžmenta, te iskustvo koje Goldman Sachs ima u izlistavanju tehnoloških kompanija na svjetskim burzama”, ističe Srđan Kovačević, suosnivač i CEO Orqe. Dodaje i da je fantastično da je Infobip odlučio iskoristiti partnerski odnos s globalnim divovima poput Googlea i Goldman Sachsa kako bi domaćim startupima pružio pristup takvoj ekspertizi.

“Iznimno smo zahvalni zbog svega što rade za domaći startup ekosustav. Nadam se da će i druge velike domaće tvrtke naučiti nešto iz toga”, poručuje Kovačević.

A mogle bi mnogo toga naučiti jer u domaću startup scenu nitko ne ulaže koliko ulaže Infobip. Osim što su pokrenuli Startup Tribe, u sklopu kojeg daju financijsku, logističku i iskustvenu (znanje) potporu mladim tehnološkim tvrtkama, iskoristili su i posjet Googlea i Goldman Sachsa vodnjanskom središtu kompanije prošlog ljeta te potaknuli njihovo uključivanje u jačanje domaće startup scene. Scale/Croatia tako je pilot iz kojeg će se, nada se Pavešić, izroditi ne samo trajan projekt, već i primjer za ostale svjetske regije.

Program na pola puta

Navodi i da je program, koji će trajati četiri mjeseca, trenutno na pola puta te da će uskoro raditi procjenu rezultata. “Već vidimo pozitivne rezultate, no nakon njihove revizije procijenit ćemo treba li eventualno nešto mijenjati”, kaže Pavešić i ističe da Google i Goldman Sachs nije trebalo puno uvjeravati da uđu u program. Potvrđuju to i njihove izjave.

“Google Jigsaw je počašćen sudjelovanjem u Scale/Croatia mentorskom programu”, istaknuo je Scott Carpenter, direktor Google Jigsawa, Googleovog odjela zaduženog za skalabilna tehnološka rješenja.

“Podaci pokazuju vrhunske rezultate hrvatskog tehnološkog sektora koji je u velikom usponu”, poručio je Jared Cohen, predsjednik za globalne poslove Goldman Sachsa i suvoditelj odjela za primijenjene inovacije.

“Ovaj pozitivan tehnološki trend kojem svjedočimo moramo iskoristiti”, poručuje Pavešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close