Dioničarima Kraša preporučili da zadrže dionice

Autor: Ivan Tominac , 12. ožujak 2021. u 15:22
Studenti Mario Delić, Marko Plastić i Toni Petričić s mentoricom Anom Rimac Smiljanić/PD

Na rješenju radili tri mjeseca, uspješno ga prezentirali u 10 minuta i osigurali subregionalno natjecanje.

S obzirom na stalno upućivanu kritiku obrazovnom sustavu za nedostatak obrazovanja u području financija i financijske pismenosti, sve češće naglasak se stavlja na neformalno obrazovanje i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima.

Takvo što ključno je za proširivanje znanja i stalnu nadogradnju znanja i vještina koja će u jednom trenutku poslužiti za bolje snalaženje u poslovnom, ali i u privatnom životu.

Stalno poticanje na izvannastavne aktivnosti jedan je od ključeva uspjeha i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a da je tome tako dokazuje i nedavno postignuti uspjeh na nacionalnom CFA Research Challenge natjecanju.

Tamo je tim s Ekonomskog fakulteta u Splitu,  kojeg čine studenti Mario Delić, Toni Petričić i Marko Plastić, osvojio prvo mjesto.

Chartered Financial Analyst (CFA) je elitni međunarodni program iz područja financija i investiranja te profesionalni standard širom svijeta, a u sklopu aktivnosti za studente svake godine organizira se prestižno globalno natjecanje pod nazivom CFA Research Challenge.

Timski rad i mentorstvo

Natjecanje predstavlja jedan od najizazovnijih projekata u sferi financija i investiranja, kako za studente, tako i za mentore koji ih savjetuju prilikom pripreme projekta koji prenosi vrijednosti, znanja i vještine potrebne studentima za dugoročan uspjeh u globaliziranom poslovnom svijetu izloženom stalnim tehnološkim i tržišnim promjenama.

Naglasak se pritom stavlja i na timsku suradnju, ali i važnost mentorske podrške. Izazova je naravno bilo, a kako ističu ovi mladi ljudi, staviti tri mjeseca rada, koliko su radili na rješenju, u prezentaciju od 10 minuta, nije naročito lak zadatak. Međutim, uspjeli su predstaviti svoje rješenje i pobjedom si osigurati ulaznicu za subregionalno natjecanje.

“Predstavili smo investicijsku preporuku HOLD, odnosno ZADRŽI. To bi značilo da prema trenutnim uvjetima i situaciji na tržištu, mi preporučujemo imateljima dionice Kraša da je ne prodaju, a onima koji je nemaju – da je ne kupuju. Za svoju tvrdnju smo iznijeli niz argumenata koji su nam, vjerujemo, osigurali pobjedu”, rekli su ovi studenti iz pobjedničkog tima za Poslovni dnevnik.

Za mentorsku podršku pritom imaju samo riječi hvale, a na njihovom putu do pobjede mentorirali su ih prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić kao fakultetska mentorica te Đivo Pulitika kao mentor iz financijske industrije.

Oni su im osigurali potrebne uvjete za rad, vodili ih kroz pogreške i upućivali ih na prava rješenja. Sve ono što će im pomoći i na subregionalnom natjecanju.

Kako nam objašnjavaju studenti, u natjecanje su ušli bez velikih očekivanja. Jednostavno, zainteresirani su za tržište dionica i cilj im je bio naučiti više o analizi cijena i dionica te kako to funkcionira u praksi.

“Vjerojatno je da će u sljedećoj fazi natjecanja i konkurencija biti jača, a natjecatelja više te se pripremamo unijeti potrebne izmjene u radu kako bi ga dodatno poboljšali i, nadamo se, ostvarili što bolji rezultat’”, dodaju studenti.

Kultura učenja o financijskoj pismenosti prisutna je na ovom fakultetu, a iz razgovora sa studentima saznajemo da je upravo njihova mentorica prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić pobornica spomenute teme.

Motiviranje studenata

Studentima omogućuje dodatne materijale o financijskoj pismenosti, a sve s ciljem da mladi ljudi budu opskrbljeni svim potrebnim znanjima za svijet rada. Ovom trojcu plan je naći posao vezan za financijska tržišta, a ovakve reference sigurno će im biti sigurnija ulaznica za svijet rada.

“Svaki uspjeh naših studenata, uspjeh je i samog fakulteta. Ekonomski fakultet u Splitu sustavno kroz svoje studijske programe te kroz individualni pristup svakog nastavnika ponaosob gradi dugoročnu vezu kako onu između fakulteta i studenata tako i između studenata i tržišta rada, a što je i u skladu s temeljnim vrijednostima našeg fakulteta: znanje, izvrsnost, inovativnost, odgovornost, etičnost i otvorenost.

Pobjedom studenata na nacionalnom CFA Research Challenge natjecanju, Ekonomski fakultet u Splitu još je jednom dokazao kvalitetu svojih studenata, studijskih programa i samih profesora koji kontinuirano motiviraju studente u aktivnostima izvan nastavnih obveza, povezivanju s praktičnim iskustvima te mentoriranju i usmjeravanju ka prihvaćanju važnih prilika za razvoj željenih karijera”, zaključili su s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close