Cyber zaštita i osiguranje u Hrvatskoj i dalje tek u povojima

Autor: PD VL native tim , 10. lipanj 2021. u 22:00
Katarina Sunara i Ivan Žulj

Unatoč sve većem broju cyber ugroza nemamo gotov proizvod jer lokalni osiguratelji nemaju odgovarajuće resurse i infrastrukturu.

U pandemiji izuzetno su porasli cyber napadi i iznova se aktualizirala tema, a mnogi nisu ni svjesni kako cyber napad može imati i mali biznis i veliki javni servis, te može pogoditi sve industrije neovisno o veličini kompanije. Važno je planirati taj rizik unaprijed kako bi se smanjili financijski gubitci društva.

U priču tada ulazi cyber osiguranje, odnosno vrsta osiguranja koje štiti poslovanje od imovinskih gubitaka u cyber rizicima. Upravo cyber osiguranjem se pokrivaju štete koje su posljedica hakerskih napada, povrede osobnih podataka, cyber iznuda, sabotaža zaposlenika, pada računalne mreže i slično.

Osiguranje pokriva i ekspertizu u smislu IT forenzike – naime, uz policu osiguranja dolaze i eksperti koji pomažu dokučiti što se točno dogodilo, pa i zaštitu kompanije od odštetnih zahtjeva trećih osoba koji bi uputili zahtjeve za kompenzacijom.

Pokriće gubitaka

Ako ste jedna od tvrtki koja prikupljaju, obrađuju i pohranjuju osobne podatke fizičkih osoba, imate visok stupanj ovisnosti o elektronskim procesima i računalnim mrežama ili surađujete s pružateljima računalnih usluga izloženost cyber rizicima trebala bi vas zabrinjavati.

Naime, standardne police osiguranja kao što su osiguranje opće, profesionalne odgovornosti ili osiguranje imovine ne pokrivaju većinu rizika vezanih za digitalni svijet. Opseg cyber osiguranja uključuje tako zvano 1st Party pokriće i 3rd Party pokriće – pokriće financijskih gubitaka koje društvo izravno trpi uslijed cyber incidenta te pokriće odštetnih zahtjeva trećih osoba koje trpe štetu uslijed ostvarenja cyber rizika.

Kako objašnjava Katarina Sunara, direktorica šteta u tvrtki Ano insurance solutions, cyber osiguranje namijenjeno je svim industrijama, kompanijama u različitim branšama. Odnosi se ne samo na informatičku sigurnosti nego i na zaštitu svih podataka koji su pohranjeni u bilo kojem obliku kod tvrtke.˝

Kod problema vezanih u cyber sigurnost financijske gubitke mogu uzrokovati GDPR kazne, restauriranje podataka, troškovi ekspertize ili IT forenzike, troškovi regulatornih postupaka, izmakla dobit s naslova prekida poslovanja, dodatni angažman ljudstva˝, objašnjava Sunara.

Mreža suradnika

Iako je u pitanju rizik koji je sve izgledniji, Hrvatska trenutno nema gotov proizvod za osiguranje ovih vrsta rizika jer lokalni osiguratelji nemaju odgovarajuće resurse i infrastrukturu kako za razvijanje proizvoda tako i za pružanje odgovarajućeg servisa uslijed cyber incidenta.

˝ Prve police u svijetu izdane su još u 90-tim godinama prošlog stoljeća, a naše tržište osiguranja još nije razvilo proizvode koji se odnose na tu vrstu zaštite, no oni su lako dostupni na drugim tržištima u EU.

Kao ekskluzivni partner Aon-a, vodećeg svjetskog pružatelja usluga upravljanja rizicima i posredovanja u osiguranju u reosiguranju, Ano je u prilici iznimno brzo i efikasno pribaviti hrvatskim društvima odgovarajuću cyber zaštitu na međunarodnom tržištu osiguranja izravno ili putem naših specijaliziranih kolega u londonskom uredu. Pritom ćemo se potruditi da nađemo ili stvorimo zaštitu koja odgovara zahtjevima i potrebama naših klijenata˝, poručuje Ivan Žulj, član uprave Ano insurance solutions.

* Sadržaj omogućio Ano insurance solutions

New Report

Close