Čak 80% njemačkih tvrtki bi ponovno ulagalo u Hrvatskoj

Autor: Sergej Novosel Vučković , 11. travanj 2017. u 14:16
Dorotea Effenberger/Željko Lukunić/PIXSELL

Od 127 ispitanih tvrtki, njih 66% vjeruje da će im se ove godine posao razviti, 55% ih očekuje dobre gospodarske izglede, a 47% da će svoja ulaganja i povećati.

Dvije trećine anketiranih u istraživanju Njemačko-hrvatske industrijske i gospodarske komore drži da hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru, a to bi značilo i da su optimisti u pogledu daljnjeg jačanja robne razmjene i suradnje između dviju zemalja. Iako je istraživanje, koje je obuhvatilo 127 kompanija iz najvažnijih sektora, provedeno prije krize u najvećoj hrvatskoj privatnoj kompaniji Agrokoru, za očekivati je da ispitanici ostaju pri svom stavu, a to je da ih 66 posto misli da će im se poslovanje u 2017. razviti. Tek 30 posto misli da će ostati isto, a nekolicina da će se pogoršati. 

 

Effenberger

Veseli nas što je 81 % ispitanih navelo da bi opet odabralo Hrvatsku za destinaciju za posao.

Zadovoljni stanjem
Najvećim preprekama razvoju tvrtki i dalje su visoko porezno opterećenje, porezni sustav, javna uprava, korupcija i nepredvidivost gospodarske politike. Glavne prednosti Hrvatske kao poslovne lokacije, predstavio je direktor tvrtke RWE Hrvatska Ralf Blomberg, a ispitanici navode da su to kvalificirana i produktivna radna snaga, članstvo u EU te dobra infrastruktura. Kompanije koje su poslužile u istraživanju (kakvo se već 12 godina provodi u 15 zemalja srednje i istočne Europe) su sve povezane s Njemačkom – 55 posto ih je iz sektora usluga, 19 posto iz trgovine, 17 posto iz redova prerađivača, pet posto iz građevinske industrije i četiri iz energetike, a ohrabrujuć je podatak da ih više od polovice ispitanih, odnosno 55 posto, očekuje dobre gospodarske izglede, naspram 40 posto onih koji su uvjereni da se prognoze neće mijenjati."

To je najveći poslovni optimizam direktora u devet godina. Čak 63 posto njih reklo je i da je zadovoljno stanjem u hrvatskom gospodarstvu", objasnio je na predstavljanju rezultata Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma. Ta je kompanija, u većinskom vlasništvu njemačkog DT-a, jedan od najvećih investitora u domaće gospodarstvo i s, kako je pokazalo nedavno istraživanje Ekonomskog instituta Zagreb, doprinosom BDP-u od 3 posto. Tomašković je istaknuo i da je istraživanje pokazalo da je čak 96 posto anketiranih zadovoljno stanjem u kompanijama koje vode, te da ih 47 posto očekuje da će u ovoj godini i povećati investicije. Oko 43 posto ih smatra da će investicije biti na lanjskoj razini, a 10 posto da će biti srezane. Čak 80 posto potvrdilo je da bi ponovo investiralo u Hrvatsku, a Hrvatska se kao investicijska lokacija popela s osmog na sedmo mjesto. Prva tri mjesta zauzimaju Češka, Poljska i Slovačka.

 

Blomberg

Produktivna radna snaga i dobra infrastruktura glavne su prednosti.

Za euro 46 posto
Dorotea Effenberger, direktorica Tahografa, prenijela je podatak da 64 posto ispitanika očekuje i povećanje prometa ove godine, a samo četiri posto misli da će im promet biti smanjen. Oko 63 posto ih predviđa da će im izvoz ostati isti, 34 posto da će porasti, a tri posto očekuje njegovo smanjenje. Uvođenje eura u Hrvatskoj podržava 46 posto anketiranih, 38 posto je protiv, a 17 posto ih se ne želi izjasniti. "Veseli nas što je 81 posto ispitanih navelo da bi ponovno odabralo Hrvatsku za poslovnu destinaciju", istaknula je Effenberger.

Komentirajte prvi

New Report

Close