Brodsko-posavskim poduzetnicima dobit pala 45 posto

Autor: Darko Bičak , 22. kolovoz 2019. u 22:00
Aminolabs Atlantic ima najveću dobit, 26 mil. kn

Najveći prihod ostvarile su lani tvrtke koje su vlasnički povezane unutar grupacije Đuro Đaković.

U Brodsko-posavskoj županiji, koja broji 28 gradova i općina, je lani sjedište imalo 2042 poduzetnika, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina) temeljeni na obrađenim godišnjim financijskim izvještajima.

Tamošnji poduzetnici su zapošljavali ukupno 18.398 zaposlenih, a što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,4%. Poduzetnici županije imali su rast ukupnih prihoda u iznosu od 9,8 milijardi kuna (+8,6%) ali i značajan pad neto dobit od 162,2 milijuna kuna (-44,9%).

Bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu povećane su u odnosu na prethodnu godinu za 55,6%. Uvoz je povećan za 13,3%, a izvoz za 6,7% s tim da je trgovinski suficit 1,7 milijarde kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 4925 kuna što je 3,7% više u odnosu na 2017. Brodsko-posavska županija je u odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na 13. po broju zaposlenih, na 16. prema ukupnom prihodu i neto dobiti, a prema broju poduzetnika i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih, na 17. mjestu. 

Najveća tvrtka po prihodima u županiji je Đuro Đaković TEP s 508 milijuna kuna, a slijede još dvije tvrtke s imenom Đuro Đaković i to Montaža te Specijalna vozila. Najuspješnija tvrtka po dobiti u županiji je Aminolabs Atlantic iz Nove Gradiške, bivši pogon Atlantic grupe, s 26 milijuna kuna, a slijede Chromos-Svjetlost iz Lužana te Decospan Mato furnir iz Oprisavaca.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Šaljem dodatni info na članak; samo su Đuro Đaković Specijalna
vozila dio grupacije DDJH (Đuro Đaković Grupe), od spomenutih firmi.
Đuro Đaković TEP i Đuro Đaković Montaža nemaju više nikakve veze
sa DDJH, osim imena, već su prodane privatnim vlasnicima, te posluju
pozitivno. Đuro Đaković Specijalna vozila koja su perjanica DDJH su
prošle godine imala velike prihode, ali godinama posluju negativno, te
im je na polugodišnjem izvješću i EBITDA negativna preko 2 milijuna kuna,
dok im je neto gubitak na polugodištu skoro 10 milijuna kuna.

New Report

Close