Braća smućkala voćne medovine, sljubljuju se sa svime

Autor: Marta Duić , 18. siječanj 2022. u 13:01
Foto: OPG Ferbežar

Vinkovački OPG Ferbežar proizvodnjom vina od meda i razvijanjem novih okusa nastoji ukazati na vrijednosti toga, kažu, zapostavljenog pića.

Obiteljski projekt braće Ferbežar iz Vinkovaca koji su tržištu već poznati po slavonskoj medovini dobio je nastavak, u obliku novog proizvoda. To je Melomel – medovina u koju je umiješana jagoda ili višnja i vanilija. Mederiju u sklopu OPG-a pokrenula su braća Goran i Antonio, iskusni pčelari koji su nakon više od desetljeća bavljenja pčelarstvom došli na ideju proširenja asortimana te krenuli u proizvodnju ovoga pića.

“Naš OPG postoji od 2012. godine, prvo je to bio hobi i od dva proizvodna pčelinja društva, postupno se razvijamo te danas imamo oko 150 košnica. Od početka proizvodima kroz brendiranje i kreiranje novih ideja dajemo višu vrijednost. Tako smo osim mednih mješavina i ostalih proizvoda kroz nekoliko godina kućne proizvodnje došli do prvih recepata za proizvodnju medovine, odnosno vina od meda. Našu medovinu proizvodimo u potpuno kontroliranim uvjetima, od mješavine najkvalitetnijih slavonskih medova. Iako naša godišnja proizvodnja još nije na tim brojkama, trenutačni kapacitet mederije je 6000 butelja godišnje”, objašnjava Goran Ferbežar.

Zasad većina na darove

Iako medovina polako postaje njihov primarni proizvod, u ponudi imaju i med od bagrema, kestena, lipe, suncokreta, uljane repice i cvjetni med, a u asortimanu je i cvjetni prah, propolis, apimix, te med s orašastim plodovima. Osim putem društvenih mreža proizvodi se mogu kupiti u kušaonici u Vinkovcima te u Zagrebu u malim specijaliziranim trgovinama Crotaste i Lijepo a naše. Ferbežar se pohvalio kako od startanja s proizvodnjom medovine raste i potražnja za njihovim proizvodima.

“Prodaja nam u zadnje dvije godine ide uzlaznom putanjom. Od značajnijih ulaganja možemo istaknuti izgradnju i uređenje mederije i kušaonice medovine kao i provedbu mjere 6.1.1. iz europskih fondova. Budući da je kod nas medovina relativno nepoznato piće, zasad veliki dio prodane količine odlazi na poklone jer ljudi kod nas još uvijek nemaju naviku svakodnevnog konzumiranja kao što je to slučaj u zapadnoeuropskim zemljama i Americi, u kojoj je medovina na razini proizvodnje i potrošnje craft piva. Naša se medovina može naći i u nekoliko barova u Vinkovcima, a u skladu s povećanjem proizvodnje planiramo aktivno raditi na ulasku u restorane i druge ugostiteljske objekte”, otkrivaju braća medari.

Glavni cilj

Planiraju nastaviti razvoj i usavršavanje proizvodnje te na tržište plasirati nove okuse čime će nastaviti raditi na popularizaciji i promociji ovog, prema njihovoj ocjeni, nepravedno zaboravljenog pića. Glavni cilj im je podizanje proizvodnje do punog kapaciteta mederije.

6000 butelja

medovine godišnje trenutačni je kapacitet mederije Ferbežar

“Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve. Sve se radi u kontroliranim uvjetima, od praćenja procesa proizvodnje u našem labosu do održavanja stabilnih temperaturnih uvjeta fermentacije. Kao i različita vina tako i različite vrste medovine idu uz različita jela, primjerice naša tradicionalna medovina dobro bi se slagala sa svinjetinom, orašastim plodovima, mekanim i laganim sirevima, dok bi naš Melomel (voćna medovina) od jagode, višnje i vanilije kao i ostale medovine od crvenog bobičastog voća dobro išle uz crveno meso, suhomesnate proizvode, roštilj, čokoladu i jake sireve”, kažu Goran i Antonio Ferbežar.

Komentirajte prvi

New Report

Close