Braća prvi biznis grade na punom drvu i profinjenom dizajnu

Autor: Darko Bičak , 11. studeni 2020. u 22:00
Trajnost i tradicionalne metode izrade glavne su odrednic e mladog brenda, kažu njegovi vlasnici
PD

Na obiteljskom imanju u Velikoj Trnovitici u okolici Bjelovara u radionici namještaja nastaju proizvodi po uzoru na japanske majstore minimalizma.

Mnogi, pa i veliki biznisi počinjali su u garaži, a okidač za njihovo pokretanje često je splet razlilitih životnih okolnosti.

Posao koji su pokrenula braće Majcan, Tomislav i Matej, još nije ni velik ni nadaleko poznat, ali radi se o zanimljivoj poduzetničkoj priči koja bi se uskoro mogla značajnije proširiti i do globalnih razmjera. Mladi poduzetnici iz Velike Trnovitice u okolici Bjelovara pokrenuli su tvrtku Majcan&Majcan Furniture i bave se izradom dizajnerskog masivnog namještaja koji, kako nam sami kažu, teži biti bezvremenski i praktičan, a fokus je na drvu, kvaliteti i estetici.

Malo, ali specifično

“Na ideju pokretanja poslovanja došli smo postupno, a čitavi proces je trajao 15-ak godina, dok se ozbiljnije ovime bavimo, živimo od toga, zadnje tri – četiri godine. Ja sam nakon završetka fakulteta osam mjeseci radio kao inženjer geodezije te sam odlučio da to više ne želim i pronašao posao u prvoj stolarskoj radionici koja je tražila radnika. No ubrzo sam ipak uvidio da se ono što želim raditi se ne može naučiti u standardnim stolarskim ili tesarskim radionicama. Zaključio sam da u Hrvatskoj vjerojatno ne postoji mjesto gdje ću raditi baš one stvari koje me istinski zanimaju, pa sam se odselio u mjesto gdje sam odrastao i s mlađim bratom započeo uređivati stolarsku radionicu i raditi na pokretanju tvrtke”, kaže Tomislav Majcan. Radionicu su otvorili na starom obiteljskom imanju. Trenutno se na tržištu predstavljaju s manjim brojem specifičnih proizvoda. Radi se o vizualno jednostavnim komadima namještaja, poput stolca bez naslona sa sjedištem od papirnatoga konopa, niskoj komodi, manjem stolu i krevetu.

Baš takvi proizvodi, kažu braća, utjelovljuju sve što su do sada naučili: kako najbolje povezati komade drveta i dobiti lijepe, svevremenske i trajne predmete.

“Iako iznimno klišejizirana i zloupotrebljavana u industriji namještaja, trajnost je prva stvar kojom se dičimo jer se koristimo tradicionalnim metodama rada s drvom, koje su položile test vremena i uvažavaju drvo kao živi materijal koji se stalno mijenja, a tu se ponajprije misli dimenzionalno tijekom godišnjih doba”, kaže Tomislav. Dodaje kako uzore i znanja nalaze većinom u Japanu, Danskoj i SAD-u, poput Georgea Nakashime i Hisaoa Hanafuse, japansko-američkih majstora i dizajnera, legendarnih Danaca Hansa Wegnera i Finna Juhla te profesora Kenjija Komatsua.

‘Želimo dijeliti znanje’

“Želimo dijeliti znanje o drvu i tradicionalnim alatima s onima koje to zanima. Skorašnji su nam planovi proširenje radionice, strojnog parka i nabava vlastite manje pilane, no ne mislimo širiti broj ljudi jer za ovo čime se mi bavimo je nužno da jedan čovjek vodi jedan projekt od početka do kraja kroz sve korake procesa. Iako brat i ja dijelimo mnoge zajedničke stavove i vrijednosti, čak ni mi zajedno ne možemo raditi na jednom stolu, stolici ili ormariću”, kaže 
Tomislav.

Komentirajte prvi

New Report

Close