Nakon rada u inozemstvu, prije tri godine krenuo je u vlastitu proizvodnju i dobro mu ide

Autor: Marta Duić , 25. prosinac 2020. u 10:30
U izgradnji brenda rabe lokalne motive poput junakinje Mile Gojsalić/PD

Boce s pričama o junakinji, gusaru te kanjonu Cetine otisnuli su i preko Jadrana.

Pivovaru Barilo, malu obiteljsku pivovaru u Dugom ratu prije tri godine osnovao je Tomislav Raos, a u biznisu mu danas pomaže supruga Klara i prijatelji.

Kako kaže Raos, nakon rada u inozemstvu te proučavanja i kušanja različitih vrsta piva po Europi odlučio se na izučavanje literature i kuhanja vlastitog piva. Nakon što su njegovi proizvodi bili odlično prihvaćeni od prijatelja i poznanika odlučio se za otvaranje vlastite pivovare.

Strojeve za pogon nabavio je od Šibenske pivovare koja je tada nabavljala nove i širila proizvodnju te krenuo u poduzetničke vode. Kako kaže, cilj mu je bio napraviti pivovaru koja bi bila doista lokalna i upravo iz tog razloga u izgradnji brenda koristi lokalne motive.

Zadovoljni godinom

“Kada smo krenuli s proizvodnjom piva počeli smo s dvije vrste. Svijetlo pivo Mila po stilu golden ale koje je ime dobilo po Mili Gojsalić, mitskoj figuri iz hrvatske povijesti i tamno pivo Malduk po stilu irish red ale koje je ime dobilo po najpoznatijem vođi omiških gusara, čuvenih knezova Kačića iz 13. stoljeća.

Godinu dana kasnije izbacili smo i treće pivo Apach po stilu american pale ale. Ime Apach je kratica od American Pale Ale Cetina Hrvatska i podsjetnik je na vrijeme kada je u kanjonu Cetine sniman film Winnetou – apački poglavica.

Naše craft pivo proizvodi se u vlastitom pogonu koji ima mjesečni maksimalni kapacitet 5000 litara, a godišnja proizvodnja prošle godine bila je prema 30.000 litara. Sirovine za proizvodnju nabavljamo većinom u inozemstvu od proizvođača koji od davnina proizvode vrlo kvalitetne namirnice, ali surađujemo i s domaćim proizvođačima i tvrtkama”, kaže Raos.

5000

litara maksimalni mjesečni kapacitet proizvodnje u Barilu

Povijesni likovi, točnije junaci cetinskoga kraja iscrtani su na etiketama piva, a ako smartphoneom ‘pročitate’ QR kod na etiketi, dobit ćete i cjelovitu priču o Barilu, pivima i junacima s etiketa.

Budući da im je od samih početaka cilj bio izgraditi lokalni brend i pivovaru upravo, tamo se najviše i prodaje. Piva pivovare Barilo mogu se kupiti na nekoliko lokacija u okolici Dugog Rata, manjim trgovinama, benzinskoj pumpi te u Splitu na više prodajnih mjesta.

“Također, velika većina kafića, pubova i restorana u našem kraju u ponudi imaju naša piva, a mogu se kupiti i u specijaliziranim dućanima za craft piva u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, te na nekoliko dalmatinskih otoka. Najveću suradnju imamo s restoranima i kafićima u gradu Omišu, koji je u ljetnoj sezoni vrlo posjećena turistička destinacija”, pohvalio se Raos.

Baš kao i svi u ovoj branši, za vrijeme lockdowna osjetili su značajni pad prodaje jer su svi ugostiteljski objekti s kojima surađuju bili zatvoreni, a i sada su, drugi put. Iako je tada prodaja bila znatno smanjena te se sve svodilo na dostave na kućnu adresu, godina je za ovu craft pivovaru bila i više nego uspješna.

“Ovu godinu ostvarili smo puno novih kontakata s budućim mušterijama te postoje jako dobre naznake za sljedeću sezonu. Zbog toga smo se optimistično odlučili u proširenje kapaciteta.

Trenutačno smo u fazi preseljenja u puno veći prostor i u nadogradnju i povećanje kapaciteta proizvodnje, a namjera nam je izbaciti još novih piva i tako povećati našu ponudu”, otkriva Raos.

Prvi cilj zadržati kvalitetu

Osim uspjeha na domaćem i posebice njihovu lokalnom tržištu, pivovara Barilo imala je već i nekoliko upita za izvoz piva iz EU zemalja.

“Nakon višemjesečnih pregovora, dogovorili smo i izvoz u Italiju, te su u studenom prve količine otišle u okolicu grada Ancone, što nam je iznimno drago i na što smo ponosni.

Naši planovi su u prvom redu zadržati kvalitetu piva, surađivati s pouzdanim partnerima te zaposliti još nekoliko radnika”, poručuje Tomislav Raos.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vrhunsko pivo! Samo naprijed!

New Report

Close