Blog preselila u konobu na makarskoj Kalelargi koja ne ovisi o turistima

Autor: Darko Bičak , 14. listopad 2015. u 22:00
Svjetlana Sofić (desno) želi da se gosti u njezinoj konobi osjećaju kao kod kuće

Makarska nema puno restorana koji rade cijele godine, pa konoba Svjetlane Sofić popunjava prazninu i poziva na druženje.

Konoba Gastrodiva u Makarskoj uspješno je realiziran poslovni pothvat poznate blogerice Svjetlane Sofić, koja je godinama pisala o gastronomiji. "Ne znam kako je Obami s vođenjem SAD-a kad ja ovoliko problema imam oko konobice", kaže u šali Svjetlana o vođenju svojeg malog "poslovnog carstva". 

Novozelandska prekretnica
"Moja priča počela je prije nekoliko godina, kad mi je prijateljica otišla živjeti na Novi Zeland. Tada još nije bilo Vibera i Whatsappa, mobitel je bio skup sport, pa su nam mail i internet bili najčešći oblik komunikacije. Kako sam rano počela kuhati, poznata priča – roditelji rade, baka pokaže jedan, dva puta i onda moraš sam, počela sam skupljati recepte već u drugom razredu osnovne škole. To su znale sve moje prijateljice, pa kad je trebao kakav recept, ja sam uskakala sa svojom bilježnicom.

Tako sam došla na ideju da svoju bilježnicu punu recepata prebacim na blog, gdje bi moja prijateljica Stela na Novom Zelandu, a i druge 'prije', vidjele recepte i iskoristila ih", priča makarska Gastrodiva. Dodaje da su je prijatelji često znali zapitkivati zašto, kad već toliko voli kuhati i pričati o kuhanju, ne otvori nešto malo, konobicu, sa zalogajčićima gdje bi mogla kuhati i razgovarati s gostima, koji bi se ondje osjećali kao kod kuće. 

Dala otkaz u knjigovodstvu
"Možda se nikad ne bih usudila napraviti taj korak da mi prijatelj Nevio Carević nije ponudio da pokušamo skupa. Pronašli smo prostor u centru grada, u Kalelargi, koja je za razliku od drugih sličnih mjesta u Dalmaciji mrtva i pusta, i u nekoliko dana odlučili otvoriti mali restoran koji ćemo sami urediti tako da napravimo mjesto gdje će se ljudi ugodno osjećati, kao da su s društvom došli kod nekoga doma", objašnjava. "Jednostavno sam htjela svoje recepte s bloga prenijeti u restoran, nastaviti blogirati i stvoriti ugodno mjesto za druženje, kako mojih prijatelja, tako i svih ostalih. Dala sam otkaz u knjigovodstvenom uredu i okrenula novu stranicu u životu", otkriva Svjetlana Sofić.

 I Gastrodiva je, međutim, imala problem s početnim kapitalom jer joj Zavod za zapošljavanje nije odobrio poticajna sredstva za samozapošljavanje, a razlog je bio prevelika konkurencija u Makarskoj. "Makarska ima mnogo restorana, ali samo nekoliko mjeseci u godini, tijekom turističke sezone. Preko cijele godine radi samo konoba Kalelarga i još par restorana i za svakoga ima posla. Makarska nije baš tako mali gradić jer ipak ima 15-ak tisuća stanovnika. Mislim da ljude treba natjerati da izađu iz kuće, da se ne zatvaraju u svoja četiri zida, nego da vrijeme provode u druženju s dragim ljudima. Život je prekratak za samoću i otuđenost", otkriva svoju poslovnu i životnu filozofiju Svjetlana Sofić.

Iako sa samim dozvolama za pokretanje biznisa nije imala problema, bilo je teškoća s građevinskim radovima i opremanjem. Ipak, na kraju je restoran otvoren u planiranom roku, prije turističke sezone. Svjetlana kaže da niti jednog trenutka nije požalila što je blog iz imaginarnog internetskog svijeta prenijela u Kalelargu. "Naravno da sam se morala prilagoditi gostima i njihovim željama. Jelovnik sam malo prilagodila potražnji, ali sam u osnovi ostala na svom putu. Znači, puno sitnih zalogajčića, bruschetta, tapasa…, pristupačne cijene da svatko sebi može priuštiti izlazak. Planiram raditi cijelu godinu, to je moja želja, a hoćemo li to uspjeti, vrijeme će pokazati. Vođenje restorana nije tako lak posao, puno je papirologije, puno truda da bi sve funkcioniralo kako treba", kaže dalmatinska Gastrodiva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close