Blockchain tehnologija transformirat će budućnost plaćanja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. travanj 2018. u 08:16
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Christoffer Malmer, suvoditelj korporativnih i privatnih klijenata u banci Skandinavska Enskilda govori o utjecaju novih tehnologija na bankarstvo i budućnosti tog sektora u digitalnom svijetu.

Ulaganjima u nove tehnologije kao što su blockchain, strojno učenje i/ili umjetna inteligencija bankarski sustav se transformira u sektor financijskih usluga po mjeri 21. stoljeća, s tim da ako se ulaganja poduzmu na vrijeme, pojedine banke imaju priliku biti i kreatori trendova koji ih ionako neće zaobići. Središte te promjene upravo je fintech ili financijska tehnologija koja se nameće nad tradicionalnim načinima plaćanja, a koju posebno važnom smatra suvoditelj korporativnih i privatnih klijenata u vodećoj skandinavskoj banci Skandinavska Enskilda Banken (SEB) i član njihovog odbora za rizični kapital Christoffer Malmer.

Prije nekoliko godina SEB je započeo i s razvojem Amelije, danas digitalne zaposlenice u odjelu informatičke podrške, koja je ujedno i jedan od iskoraka u procesu individualizacije usluga koje SEB nudi te napredak u kvaliteti korisničkog iskustva koje je danas posebno na cijeni, kazao je Malmer.

O budućnosti bankarskog sektora i srodnim temama, nakon završenih Dana komunikacija gdje je nastupio kao govornik, kazao je nešto više i u intervjuu za Poslovni dnevnik.

Kakve su reakcije na Ameliju, SEB-ovu digitalnu suradnicu? S obzirom na to da ta vrsta umjetne inteligencije korisničke probleme rješava poput čovjeka, ali u puno kraćem vremenu, postoji li zabrinutost u Švedskoj da će zamijeniti ljude na dobrom dijelu danas poznatih poslova?

Umjetnu inteligencija, kao što je strojno učenje, banke koriste već neko vrijeme, primjerice u algoritamskom trgovanju za predviđanje tržišnih kretanja i automatsko otkrivanje usporenih cijena. Ameliju ili Aidu, kako je zapravo zovemo, naši su kupci i zaposlenici toplo pozdravili. Danas Aida dnevno upravlja s oko 300 zadataka te kroz dostupnost i jednostavnost doprinosi kvaliteti korisničkog iskustva. Sada vidimo da se strojno učenje može koristiti i za razumijevanje ljudi i interakciju s njima, kao i za razumijevanje govora i slika u stvarnom vremenu kao i oblikovanje znanja iz različitih informacija i nestrukturiranih podataka. U konačnici, to bankama omogućava nastavak razvoja personaliziranih usluga za korisnike.

SEB je prije dvije godine podržao Bitcoin, koje su prednosti tog sustava?

SEB nastavlja istraživati područje blockchain i distribuirane tehnologije poslovnih knjiga, odnosno istražuje mogućnosti plaćanja tima kanalima, a ujedno je i prva nordijska banka koja je provela live plaćanje blockchainom. Očekuje se da će te tehnologije transformirati poslovanje u budućnosti, zbog čega SEB sudjeluje u različitim strateškim partnerstvima s ambicijom da bude na vrhu novih tehnologija kako bi ih razumjeli i integrirali u poslovanje na korist naših kupaca. Osim ulaganja u dansku tvrtku za platni promet ‘blockchain chain’ tvrtke Coinify, SEB je dio međunarodne bankarske suradnje, Distributed Ledger Group, s ciljem razvoja standarda za korištenje tehnologije blockchaina.

Gdje je SEB stao s razvojem prototipa platforme za trgovanje fondovima, najavljenim 2017. godine?

U suradnji s Nasdaqom, SEB testira novu platformu za trgovanje investicijskih fondova baziranu na blockchain tehnologiji koja za cilj ima stvaranje bržeg, jednostavnijeg, učinkovitijeg i pouzdanijeg tržišta za svoje korisnike.

Prototip je pokrenut u rujnu prošle godine, a od tada se broj novih članova pridružio suradnji kako bi doprinijeli stvaranju jedinstvene tržišne infrastrukture.

Što možete reći o švedskoj startup zajednici te kako država i poslovna zajednica podupiru razvoj tog sektora?

Švedsku startup zajednicu karakteriziraju ambicija i neustrašivost. Ukupni rast poduzeća je snažan, a prethodne generacije poduzetnika podupiru svoje mlađe kolege pri njihovom izlasku na tržište. Švedska je zapravo zemlja s najvišom stopom preživljavanja novoosnovanih tvrtki u Europi. Vlada, k tome, poduzetnike podupire putem zajmova, savjetodavnih usluga i različitim subvencijama te programima koji tvrtkama omogućavaju da zaposle kadar kakav im treba.

Koji su rezultati partnerstva između SEB i Tinka?

SEB banka ulaže u fintech poduzeća i tako podržava digitalizaciju i automatizaciju. Partnerstvom s tvrtkom Tink, SEB je uspio razviti svoju uslugu i ponudu proizvoda klijentima putem osobnog alata za financijsko upravljanje i digitalne distribucije hipotekarnih kredita. Jednako važan aspekt partnerstva je razmjena znanja i kompetencija.

Direktivu o tržištima financijskim instrumentima MiFID II Švedska je usvojila u siječnju. Je li navedena mjera poboljšala funkcioniranje financijskih tržišta u skladu s očekivanjima?

Implementacija takve reforme nakon financijske krize nastavlja preoblikovati uvjete za sve sudionike na tržištu. MiFID II nastoji povećati transparentnost kako bi pomogao klijentima donositi informiranije odluke. Kao takav, duh propisa usklađen je s ambicijom SEB-a da klijentima pruži vrijednost koja će zadovoljiti njihove potrebe. Početkom godine SEB je uspješno implementirao MiFID II što podrazumijeva pojačane regulatorne zahtjeve i prilagodbe njegovom poslovnom modelu. Međutim, još je prerano odrediti potpuni učinak ovih promjena – kako za SEB, tako i za cjelokupno tržište. No, početni su pokazatelji pozitivni.

Mediji izvještavaju da bi skandinavske zemlje mogle uskoro sasvim odustati od papirnatog novca i da popularnost mobilnih plaćanja godinama kontinuirano raste?

Naši kupci sve više postaju digitalni. Broj digitalnih interakcija među privatnim osobama povećao se gotovo sedam puta od 2012. U Švedskoj više od 60% stanovništva, od čega 95% u dobi od 19 do 22 godine, ima aplikaciju Swish koja omogućava mobilna plaćanja u stvarnom vremenu između privatnih osoba. Trenutačno se putem nje odvija oko 30 milijuna isplata mjesečno.

Komentari (2)
Pogledajte sve

banke ne mogu predvoditi niti razvijati “blockchain-tehnologiju” jer je ona izmisljena upravo da se maknu banke i svi posrednici u transakcija bilo koje vrste gdje je lako opisati pravila transakcije.
Do sada su potvrde placanja bile jedino sto je osiguravalo bankama prednost.
sada kada se podaci cuvaju na vise mjesta neovisnih jedno o drugome i pri tome nema mogucnost mijenjanja informacije, ovo je bank killer tehnologija!
teski spin!

Kakva hyped laprdanja… Pazi ti to, novi sistem arhiviranja transakcija ce revolucionizirat placanja. Dasta..

New Report

Close