Biologinja krenula u poduzetništvo i svoje znanje pretočila u Zelene priče

Autor: Marta Duić , 16. siječanj 2022. u 22:00
Doktorica prirodnih znanosti osmislila je likove, priče i igre/Marin Rakić

Radnja je smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Slikovnice već koriste u vrtićima.

Zelene priče Martine Markov, doktorice prirodnih znanosti, ilustrirane su edukativne priče obogaćene humorističkim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

U pitanju su priče koje su pisane sa željom da se najmlađim čitateljima dočaraju prirodne ljepote zaštićenih područja te kulturnu baštinu. Na kraju je uslijedio i projekt ‘’Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske’’, koji je dobio i podršku Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Periska, pirka, puž…
Sve je počelo 2008. godine, zbog ozlijeđene morske kornjače, koja je uskrsne blagdane provela u domu Martine Markov na otoku Murteru.

Kornjaču je njezin sin nazvao Leonardo, što je ponukalo ovu Šibenčanku da postane spisateljica i da svoje zvanje biologinje pretoči u edukativne Zelene priče. Danas u kolekciji ima desetak slikovnica, čiji su junaci upravo životinje: periska, pirka, puž bačvaš, galeb Marko.

10

područja je obrađeno od ukupno 20 nacionalnih parkova i parkova prirode u RH

”Počelo je kao zanimljiv hobi vezan uz moju struku, a postalo ozbiljnije kada sam odlučila napustiti siguran posao biologinje u Javnoj ustanovi NP Kornati te se baciti na nove izazove i postati poduzetnica.

Tvrtka Eco Edu Media osnovana je u ožujku 2021. godine, a moja izdavačka djelatnost je započela krajem 2019. godine, u okviru obiteljske tvrtke Motonautika – Luke. U sklopu te tvrtke je izdano prvih šest naslova. Zasad sam sama u tvrtki, ali ugovaram poslove dizajna/ilustracija, tiska i ostalog.

Za izdavače početnike ova covid situacija traži oprez jer je puno ograničenja, no vjerujem da će se uskoro stvoriti preduvjeti za angažman novih djelatnika, kako bih sebe mogla rasteretiti i fokusirati se na kreativan rad”, kaže Martina Markov.

Unutar Pustolovina galeba Marka po parkovima Hrvatske dosad je, za male čitatelje (djecu od 7 do 10 godina starosti) od 20 obrađeno ukupno deset područja – Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka i Brijuni. Za tu dobnu skupinu ostalo je njih deset, a na redu su Risnjak, koji je je već napisan i izlazi do travnja, i Plitvička jezera koja stižu krajem lipnja.

Opisuju se pustolovine galeba Marka po našim prirodnim ljepotama i promiče njihovu zaštitu/Marin Rakić

Slagalice i memory
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je svim pričama dalo suglasnost za korištenje unutar obrazovnog sustava, polako se pune i gradske/općinske knjižnice, a Zelene priče naručiti se mogu putem web shopa.

Uz to, otkriva Markov, odgajatelji ih već koriste u radu s djecom te ih smatraju vrlo edukativnima. Osim slikovnica, osmislila je i zabavne slagalice te memory kartice s likovima iz njezinih priča, a Zelene priče već postoje i u verzijama na engleskom jeziku i prepoznatljiv su suvenir naših zaštićenih područja.

”Unutar serijala radim i na slikopriči Dnevnik galeba Marka koja je pripremljena za starije predškolce i prvašiće i koja u tisak ide krajem siječnja. Planovi su obraditi sve nacionalne parkove i parkove prirode, a sadržaje prilagoditi širokom spektru dobnih skupina.

Uz edukativne, zelene priče, želim raditi i na pratećim edukativnim igrama i ostalim sadržajima kojima će se pojačati vidljivost galeba Marka kao ambasadora naših parkova i zaštite prirode općenito”, poručuje Martina Markov. 

Komentirajte prvi

New Report

Close