Bilježe rast poslovanja, ali ne željenom dinamikom

Autor: Marija Brnić , 05. kolovoz 2019. u 22:00
Zbog sjedišta izvan Knina u statistiku nije uključena tvrtka Div

Na području Knina registrirana su ukupno 82 poduzetnika, kod kojih je prošle godine bio zaposlen 401 radnik.

Svaku obljetnicu Oluje pozornost privuku i gospodarska statistika Knina, a sudeći prema najnovijim brojkama ne može se reći da se razvoj odvija željenom dinamikom.

Fina je na temelju prikupljenih podataka iz godišnjih financijskih izvješća zaključila da su od 2010. do ove godine kninski poduzetnici ukupno gledajući ostvarivali dobit (u 2018. od 7,7 milijuna kuna), s tim da, gledaju li se i raniji podaci, taj trend traje od još 2007., a rekordna je bila 2009.

Međutim, pregledom ostalih podataka po svim bitnim parametrima gospodarstvo Knina bilježi slabije rezultate. Ukupni prihodi najvišu razinu dosegli su opet u 2009., gotovo 450 milijuna kuna, a lanjsko ostvarenje je tek 173,5 milijuna.  

Broj radnika
Na području Knina registrirana su ukupno 82 poduzetnika, kod kojih je lani bio zaposlen 401 radnik, dok je 2009. u gospodarstvu bilo zaposleno gotovo 700 radnika. Ovoj statistici treba pridodati i velik broj zaposlenih, kao i iznose prihoda koje bilježi najveće poduzeće na tom području, Div grupa, no koja sjedište ima u Samoboru, pa se u kninskoj statistici vodi tek ostvarenje Divove tvrtke kćeri PTC Krka.

Prema podacima iz Diva, grupacija u kninskoj tvornici vijaka, zajedno s onima iz PTC-a Krka, zapošljava 600 radnika, a godišnji prihodi u Kninu joj je 250 milijuna kuna, što je polovica prihoda cijele grupacije i, dakle, osjetno više nego što uprihode svi kninski poduzetnici. No, formalno, zbog sjedišta, Diva u statistici nema, a njegova Krka lider je po broju zaposlenih (68), dok je po ostvarenim prihodima u 2018. na 6. mjestu. Lista kninskih top-10 poduzetnika inače se gotovo ne i mijenja – predvodnik je Sirovina Benz Transport s prihodom od 39 milijuna kuna i s 22 zaposlena. 

Drugorangirani je Transport beton Lubina, a slijede tvrtka Logistika koja se bavi skladištenjem, te već godinama jedno od uspješnijih poduzeća Ljekarna Silvije Saric, s prihodom od preko 14 milijuna. Novost na listi najvećih su građevinski obrt Ismet Šatri, te Igana, tvrtka sa zanimljivim spektrom djelatnosti, od upravljanja i održavanja zgrada do autoškole. Među najvećim gospodarstvenicima Knina su i dalje gradske komunalne tvrtke (Komunalno poduzeće i Čistoća i zelenilo), a na začelju top-liste stoji Agrotrade, trgovac proizvodima za poljoprivredu i građevinskim materijalom.

Uvoz i izvoz
Od svih poduzetnika u Kninu samo 4 izvoze svoje proizvode, a 6 ih se bavi uvozom. Prosječne neto plaće kontinuirano rastu, lani su iznosile 4181 kunu. Fina navodi i da je lani investiralo 9 kninskih poduzetnika, dok njih 73 nije imalo ulaganja. Ukupan iznos investicija u dugotrajnu imovinu skromnih je 1,3 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close