bigEVdata: Novi iskorak u razvoju e-mobilnosti

Autor: Promo , 19. prosinac 2018. u 08:02
Foto: promo

Nakon projekata EAST-E i NEXT-E, HEP intenzivno radi i na operacionalizaciji trećeg projekta razvoja e-mobilnosti uz sufinanciranje Europske unije.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Nakon što je 2010. godine u sklopu pilot projekta postavio prve dvije punionice za vozila na električni pogon u Labinu i Vukovaru, HEP je krajem 2012. godine pokrenuo aktivnosti na razvojnom projektu eMobilnost.

ELEN: Mreža HEP-ovih punionica u hrvatskim gradovima

Početkom 2015. godine započinje intenzivan ciklus izgradnje niza ELEN punionica u hrvatskim gradovima na temelju sporazuma potpisanih s raznim vlasnicima atraktivnih lokacija i svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te tako doprinijeti očuvanju okoliša. Prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, HEP je do sada postavio i pustio u pogon više od 50 javnih ELEN punionica diljem Hrvatske te razvija nove poslovne modele za daljnje širenje mreže.

Punjenje na ELEN punionicama je zbog razvojne faze projekta trenutno besplatno, ali je moguće identifikacijom standardiziranim beskontaktnim karticama, koje omogućavaju siguran početak i završetak punjenja za sve vlasnike električnih vozila. Dodatne informacije svi korisnici mogu dobiti putem e-mail adrese elen@hep.hr.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača (AC 22 kW i DC 20 kW) i šest wallbox (slave) punjača, svaki snage 3,7 kW za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i cestama interaglomeracije planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, a te aktivnosti već se sufinanciraju kroz fondove Europske unije.

bigEVdata: Novi iskorak u razvoju e-mobilnosti

Nakon projekata EAST-E i NEXT-E, HEP intenzivno radi i na operacionalizaciji trećeg projekta razvoja e-mobilnosti uz sufinanciranje Europske unije. Riječ je o Projektu IT rješenja analitike velikih skupova podataka e-mobilnosti (bigEVdata). U sklopu projekta HEP će razviti inovativno cjelovito i informatičko rješenje za integraciju big-data modeliranja ponašanja i navika korisnika infrastrukture punionica, kako bi se omogućila efikasnija uporaba i upravljanje mrežom punionica za električna vozila.

Uz razvoj informatičkog rješenja (softvera), HEP će u sklopu projekta diljem Republike Hrvatske postaviti i nove 42 punionice za električna vozila: 12 rapidnih punionica (snage 50 kW), 10 brzih punionica (snage 22 kW), 10 bežičnih punionica i 10 wallbox punionica. Predviđeno trajanje projekta je do veljače 2021. godine, a Europska unija sufinancira HEP-ov udio u projektu sa 7,6 milijuna kuna. Uz Hrvatsku elektroprivredu, kao nositelja, na projektu sudjeluju kao partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te ICT tvrtka NEOS. Rezultati projekta biti će prezentirani široj zajednici putem web stranice projekta, diseminacijske radionice, prezentacije projekta i priloge te kroz znanstvene radove. Predviđena je i zaštita žiga proizvoda bigVdata.

New Report

Close