Apel obrtnika Vladi: Riješite naš gorući problem otkupa lokala

Autor: Darko Bičak , 13. ožujak 2019. u 22:00
Predsjednik obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić/Davor Višnjić/PIXSELL

Zagrebačko udruženje slavi 24. rođendan.

U vrijeme kad dio zanatskih zanimanja izumire, a preostali zanatlije su pak u problemima jer ne mogu naći mladu radnu snagu, posebno je bitno promicanje obrtništva, rečeno je na 24. obljetnici Obrtničke komore Zagreb (OKZ) jučer u Zagrebu.

Tom prilikom  su istaknutim obrtnicima, pojedincima te institucijama zaslužnim za razvoj obrtništva u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji dodijeljena priznanja i nagrade. 

Predsjednik OKZ Mirza Šabić istaknuo je da Komora Zagreb prvi put nakon osam godina ima više od 20 tisuća članova. Kao jedan od gorućih problema s kojima se suočavaju obrtnici naveo je problem obrtnika-građevinara koji nemaju gdje odlagati krupni građevinski otpad.

 

20 tisuća

članova ima Obrtnička komora Zagreb

Jedan od problema je i novi zakon o poslovnim prostorima. Naime, kako ističe, obrtnici koji su u poslovnim prostorima 10, 20 ili više godina, sada su, pojašnjava, u situaciji da otkupa poslovnih prostora više nema, dok su najmovi višestruko podignuti. 

Stoga je uputio apel svim nadležnim institucijama da se taj problem riješi. Šabić je najavio da će OKZ za mjesec dana otvoriti prvi Zagreb shop u svojim prostorijama u Ilici, gdje će obrtnici iz Grada i Županije moći izložiti i prodavati svoje proizvode.

Pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac kazala je da će ministarstvo i dalje nizom mjera podupirati razvoj obrtništva, raditi na stvaranju povoljnog zakonodavnog okvir kako bi im se olakšalo poslovanje i omogućilo jačanje konkurentnosti. U sklopu svečanosti je potpisana i Povelja prijateljstva i suradnje s Obrtničkom komorom Krško. 

Komentirajte prvi

New Report

Close