Za stan od 60 kvadrata od 33 do 145 tisuća eura, ovisno u kojem gradu se kupuje

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2015. u 10:04
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u listopadu 2011. godine, pokazuju njihov pad za 5 posto.

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 161 000 nekretnina oglašenih u listopadu 2015. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 2 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u listopadu 2011. godine, pokazuju njihov pad za 5 posto.
Tomu u prilog ide i analiza godišnjih indeksa cijena stanova koji pokazuje da je od siječnja 2012. zabilježen samo jedan mjesec u kojemu je godišnji indeks cijena stanova bio veći.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA MEĐU RIJETKIMA SA OPORAVKOM CIJENA NEKRETNINA NA GODIŠNJOJ RAZINI
Na mjesečnoj razini, bilježimo mali oporavak prosječnih cijena nekretnina, dok su na godišnjoj razini prosječne cijene nastavila sa padom, blažim nego prijašnjih mjeseci.
Na godišnjoj razini sve županije, osim Šibensko-kninske županije, pokazuju pad u prosječnim cijenama nekretnina. 
Najveći pad bilježe županije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija.

KUĆE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI ISPOD 400 EURA PO KVADRATU
Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. 
Bilježimo iz mjeseca u mjesec sve veći broj županija u kojima kvadrat kuće je ispod 500 eura. U Požeško-slavonskoj prosječna cijena kuća u listopadu je ispod 400 eura.
Dubrovačko-neretvanska se i dalje nalazi na prvome mjestu prema prosječnim cijenama kvadrata, ali s padom cijena kuća na godišnjoj razini.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vidljiv je veliki raspon prosječnih cijena nekretnina. Tako je prosječna cijena kvadrata kuće u četvrti Boninovo u Dubrovniku 5.639 eura dok je u Opuzenu prosječan kvadrat kuće ispod 600 eura.

PROSJEČNA CIJENA STANA U ZAGREBU 1595 EURA PO KVADRATU
U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.262 eura u listopadu, što je pad od 6 posto u odnosu na lanjski listopad.
Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi općina Donji Grad s padom od 13 posto, koja je ujedno među najskupljim općinama u gradu Zagrebu.
U listopadu, najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen je u četvrti Gupčeva zvijezda, gdje je kvadrat kuće 3.972 eura. 
Kvadrat kuće u okolici Zagreba kreću se ispod 800 eura po kvadratu. 
Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.595 eura, odnosno 1 posto niže u odnosu na isti mjesec u prethodnoj godini.

RAZLIKE U PROSJEČNIM CIJENAMA STANOVA PO OPĆINAMA U GRADU ZAGREBU
Cijene izrazito variraju kada analiziramo po općinama u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Sesvetama od 1.077 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.044 eura po kvadratu za stan te 2.364 eura za kvadrat kuće.
Gledano prema četvrtima u Gradu Zagrebu, cijene još više variraju; tako je najskuplji kvadrat stana na Tuškancu od 2.690 eura, dok je najjeftiniji kvadrat stana u listopadu zabilježen u četvrti Dankovec u Gornjoj Dubravi s cijenom od 824 eura po kvadratu.

OPATIJA I DUBROVNIK NAJSKUPLJI GRADOVI U HRVATSKOJ, HVAR NA TREĆEM MJESTU
Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, većina pokazuje rast traženih cijena nekretnina, osim u Dubrovniku koji nastavlja s padom cijena iz mjeseca u mjesec
U listopadu, najveći rast traženih cijena po kvadratu pokazuju naselja i općina na otoku Braču te Grožnjan u Istri.

MEĐU NAJVEĆIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, SPLIT POKAZUJE RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA
U listopadu 2015. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Grad Zagreb, ne uključujući okolicu, nalazi se na četvrtom mjestu po prosječnoj cijeni kvadrata. Od većih gradova u Hrvatskoj, najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje drži grad Vukovar.

NAJVEĆA JE PONUDA STANOVA OD 60 DO 70 KVADRATA
Najveća je ponuda stanova veličine 60 i 70 kvadrata, kojih je 32 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj, a njihove cijene variraju od grada do grada. I kod ovog tipa nekretnina visokom se cijenom ističe Dubrovnik, gdje je za stan od 60 kvadrata potrebno izdvojiti više od 140 tisuća eura. 
U Zagrebu je prosječna cijena stana od 60 kvadrata nešto više od 87 tisuća eura, a stanovi ove veličine skuplji su u Splitu i Zadru. Najniže cijene su u istočnom dijelu Hrvatske, točnije u Vinkovcima i Vukovaru, gdje stan od 60 kvadrata prosječno košta 33.283 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close