U ovom hrvatskom gradu možete kupiti stan za samo 510 eura po kvadratu

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2019. u 06:17
Foto: Ivica Galović / Pixsell

U posljednje dvije godine cijene stanova rasle su za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća bio veći od 7 posto.

Prodavatelji nekretnina u prošloj su godini tražili osam posto više novca za stanove, dok su cijene kuća bilježile rast traženih cijena od 4 i pol posto u odnosu na 2017. godinu.

U posljednje dvije godine pak cijene stanova rasle za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio više od 7 posto, pokazala je godišnja analiza Njuškala, provedena na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina iz njihove baze.

Njuškalo također bilježi i značajan godišnji rast broja posjeta unutar kategorije Nekretnine, pa je u 2018. godini zabilježeno čak 11 posto više posjeta u odnosu na 2017. godinu, odnosno preko 20 posto u odnosu na 2016., uz sve izraženiji trend rasta broja posjeta iz inozemstva.

Udio stranih posjetitelja unutar kategorije Nekretnine bio je preko 12 posto, a najviše je posjeta iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije. Na Njuškalu su utvrdili da su cijene stanova najviše rasle u gradovima na obali, u Zagrebu i okolnim gradovima. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu tako sada iznosi 1961 euro, 10,4 posto više nego krajem 2017., dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1296 eura. 

Kvadrat u Splitu dosegnuo je 2792 eura uz rast od 11 posto u odnosu na prosinac 2017., a daleko najveći rast cijena kvadrata zabilježio je Dubrovnik, gdje se u prosjeku tražilo 3773 eura po kvadratu, 16 posto više u odnosu na proteklu godinu.

U Zadru je rast cijena još izraženiji nego u Splitu, gotovo 13 posto, te je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo 2116 eura. Rijeka bilježi skok od 4 posto, i trenutno se prosječne cijene kvadrata stanova tamo kreću oko 1520 eura.

Visok godišnji rast cijena prisutan je i u Krapini, pokazala je analiza. Tamo prosječna tražena cijena po kvadratu stana iznosi 1068 eura, i za gotovo 13 posto je viša u odnosu na godinu prije.

U Samoboru su cijene stanova porasle za 12 posto, dok je u Karlovcu taj skok nešto manje izražen (8 posto). Iako su donedavno prosječne cijene stanova u većim gradovima na istoku Hrvatske stagnirale ili bilježile pad, kraj godine je donio i tamo rast cijena, tvrde u Njuškalu. 

Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 963 eura, i za 4 posto je viša u odnosu na 2017. godinu. Slavonski Brod bilježi rast cijena stanova za 2 posto. Tamo je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 802 eura. Dok u Dubrovniku za kvadrat kuće traže 4623 eura, u Splitu 3029 eura, u Požegi je možete dobiti za samo 510 eura po kvadratu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Rista, to je samo još jedan dokaz starog pravila: kad se govori o vrijednosti neke nekretnine (bilo koje vrste!) bitna su samo 3 faktora:
1. lokacija
2. lokacija
3. lokacija
… i eventualno, kao 4. – lokacija.
Fućkaš gradnju, ti možeš sagraditi što god želiš, pa ako ti se ne sviđa možeš srušiti Ako imaš love, naravno) pa sagraditi ponovo, i tako X puta.
Ali, lokaciju ne možeš “sagraditi” pa i da imaš milijarde. Ne možeš “sagraditi” dubrovačko okruženje u Slavoniji, pa da si i Bill Gates (pardon… sada Jeff Bezos).

Ovo je još jedan od pokazatelja zašto se odlazi iz Slavonije! Neke kuće vrijede 1m2 stana u Dubrovniku!!! Svaka čast Dubrovniku ali Slavonija je na dnu Hrvatske koja je pak na dnu Europe!!

New Report

Close