Vrtoglave cijene ruskih nekretnina na Jadranu: Neki za kvadrat traže do 12.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2018. u 10:23
FOTO: GettyImages

Rusi, nekada najbrojniji kupci nekretnina na Crnogorskom primorju sada su sve češće njihovi prodavači, kažu u agencijama za nekretnine.

Razlozi su, objašnjavaju, u financijskoj računici, jer njihovom prodajom u eurima dobijaju veću vrijednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori, piše Radio Slobodna Europa. 

Kupci tih nekretnina su s raznih strana, od Turske do Skandinavije, a posebno je zanimljiva postala Boka Kotorska. Podaci crnogorskog MUP-a pokazuju kako u Crnoj Gori oko 4.500 državljana Ruske Federacije ima privremeno i stalno boravište. Istovremeno, samo u Budvi ima oko 3.600 nekretnina u ruskom vlasništvu.

Postoji još jedan razlog pojačane prodaje nekretnina u ruskom vlasništvu, kažu u agenciji Kamin nekretnine iz Budve. Zbog legalizacije objekata, čija je prva faza prijavljivanja upravo završena, povećava se broj onih koji žele prodati stanove, objašnjava Tomislav Ranković. "Taj je Zakon dosta utjecao na prodaju, jer ljudi koje ne žele ući u proces legalizacije dolaze nam sa željom da ih hitno prodaju. Ali, ni brza prodaja, ni spuštanje cijena im ne garantira da će uspjeti, jer teško da će se neko odlučiti kupiti nekretninu koja nije regularna."

Najskuplje su nekretnine u primorskim gradovima, i cijena im ovisi od više faktora. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora četvorni metar stana može se kupiti za 1.500 do 5.000 eura, ali ima i skupljih lokacija. To su tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro (Tivat) i Portonovi (Herceg Novi), u kojima kvadrat dostiže cjene od 8.000 do 12.000 eura.

Iako je značajan broj Rusa među onima koji rado kupuju i ekskluzivne nekretnine, karakteristika cijelog tržišta je da klijenti sada dolaze sa svih meridijana. Još uvijek su klijenti iz Turske dosta prisutni i jako zahtijevni kao kupci. Ali situacija nije monolitna kao prije, kada su klijenti bili najviše samo sa jednog, ruskog tržišta. Sada su tu i Francuzi, Skandinavci, Izraelci, klijenti iz SAD-a. Također, tržište nije koncentrirano samo na Budvu. Tako da Kotor i Boka Kotorska počinju ubirati benefite od svog dobrog imena, piše Slobodna Europa.

Komentirajte prvi

New Report

Close