U planu ‘grad u malom’: 3000 stanova za oko 9000 stavnovnika, na ukupno 300.000 kvadrata

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2019. u 14:23
Očekuje se da će u svim sektorima Singidunuma biti zaposleno oko 9000 osoba, Foto: PD

Tvrtka Singidunum-buildings gradit će pravi satelitski grad za 9000 stanovnika, s industrijskim parkom.

Tajništvo za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda stavilo je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum, koji će postati pravi “grad u malom”, piše eKapija.

Planiran na površini od 220 hektara u katastarskoj općini Dobanovci u sklopu Općine Surčin, Singidunum će imati sve osobine satelitskog grada, industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, bolnicu i druge sadržaje. Kompleks Singidunuma, čiji je financijer tvrtka Singidunum-buildings iz Beograda, u čijem je vlasništvu više od 300 hektara u tom području, sastoji se od nekoliko funkcionalnih cjelina: prve, s gospodarskim djelatnostima, druge, mješovite namjene, od komercijalnih djelatnosti, preko stanovanja do sporta, i treće rezervirane za javne i komunalne potrebe, odnosno prometne, infrastrukturne i zelene površine.

Procijenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9700, a za oko 30% zaposlenih bit će potrebno osigurati stambene jedinice u neposrednoj blizini, što je 3000 stanova za oko 9000 stavnovnika, na ukupno 300.000 kvadrata.

U sklopu plana, površine javnih namjena predviđene su za mrežu prometnica, infrastrukturu, dječje ustanove, zdravstveni centar i osnovnu školu, dok će na površinama tzv. ostalih namjena biti zona gospodarskog parka, prostori za komercijalne sadržaje i mješovite gradske centre, kao i zelene i rekreativne površine .

Zona industrijskog parka planirana je na površini od oko 110 hektara i zamišljena je kao zona s visokim postotkom industrijskih djelatnosti, najmanje 80%. Minimalna površina kompleksa prema planu mora biti 10 hektara.

Plan kompleksa Singidunum, uz ostalo, obuhvaća gradnju tri vrtića i jednu osnovnu školu. Jednako, planirana je i izgradnja zdravstvenog centra na 6800 kvadrata, kapaciteta između 81 i 108 bolničkih krevete, u skladu s brojem stanovnika kompleksa Singidunum. Kada je riječ o parkiranju, potrebe kompleksa procjenjuju se na oko 16.000 parkirnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close