Ove godine u poznatom turističkom središtu prodat će se nekretnine vrijedne 150 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 22. studeni 2018. u 09:51
Tvrtke koje su osnovali Turci sve više grade u Budvi

Da tržište nekretnina ponovno raste potvrđuje i to što će ove godine u općinsku blagajnu biti uplaćeno čak tri mil. eura poreza na nekretnine.

Ove će se godine u Budvi prodati nekretnine vrijedne oko 130 milijuna eura, što je najviše u posljednjih pet godina, pišu Vijesti.

Da tržište nekretnina ponovno raste potvrđuje i to što će ove godine u općinsku blagajnu biti uplaćeno čak tri mil. eura poreza na nekretnine. Budva je time zadržala lidersku poziciju na obali, kada je riječ o poslovima s nekretninama, ali i građevini, jer se svakodnevno otvaraju nova gradiliša. Tržište nekretnina oporavak može zahvaliti kupcima koji u proteklih godinu i pol sve više dolaze iz Turske, a koji su ove godine postali vlasnici više od sto stanova, poslovnih prostora i zemljišta. Gotovo da nema stambene zgrade i luksuznog apartmanskog kompleksa u kojima se na stanovima ili apartmanima nisu uknjižili turski državljani.

Tvrtke koje su osnovali u Crnoj Gori sve više se pojavljuju i kao investitori u građevinarstvu, o čemu svjedoči i zanimanje tvrtke turskih poduzetnika za gradnju hotela ispred Jadranskog sajma. Od 2014. do 2017. Općina Budva je, prema podacima Ministarstva financija, obračunala ukupno 9,043.237 eura za porez na promet nekretnina.Najviše se prometovalo 2014., kada je na ime poreza na promet nekretnina obračunato 3,566.549 eura, a zaključeno je 2253 kupoprodajnih ugovora.

Promet je bio nešto niži 2015. kada je obračunato 2,552.135 eura poreza, odnosno zaključena su 2342 ugovora. Pad prometa nekretnina vidljiv je 2016. kada je za porez uplaćeno samo 1,070.081 eura, ali je zaključeno 2399 ugovora.

Oporavak u prometu nekretnina vidljiv je već 2017. kada je zaključen 2221 ugovor i obračunato 1,854.472 eura na ime poreza. S druge strane, da je stanogradnja i dalje unosan posao svjedoči i broj zahtjeva koji se podnose budvanskom Sekretarijatu za urbanizam i glavnom gradskom arhitektu za dobivanje urbanističko-tehničkih uvjeta, a potom i suglasnoti na idejne projekte, kako bi se mogle graditi stambene zgrade, apartmanski kompleksi, vile i hoteli.

Rast građevinskih radova 2018. donijet će čak 10 milijuna eura za komunalije. U protekle dvije godine uveden je moratorij na gradnju na najatraktivnijim dijelovima Budve i Petrovca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close