Što je energetski certifikat i zašto mi je potreban?

Autor: Sponzorirani članak , 09. rujan 2013. u 10:28
Press foto

Što je energetski certifikat? Je li mi potreban? Zašto mi je potreban? Kada mi je potreban? Do kada ga moram pribaviti?

Što je energetski certifikat? Je li mi potreban? Zašto mi je potreban? Kada mi je potreban? Do kada ga moram pribaviti? Vjerojatno su se mnogi od Vas u zadnje vrijeme susreli s barem jednim od ovih pitanja i od mnoštva informacija kojima ste okruženi, ostali ste baš bez one koja Vam je najpotrebnija…

Mi smo odgovore za Vas pronašli na jednom mjestu: 

Alfa – INŽENJERING d.o.o. je poduzeće koje je među prvima na tržištu ishodilo ovlaštenje izdano od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske za provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje zgrada sa jednostavnim i složenim tehničkim sustavom. Kroz svoja brojna iskustva u ovom poslu, ali i kontakte i upite zainteresiranih klijenata s kojima se svakodnevno susreću najbolje će znati odgovoriti na sva pitanja koja Vas zanimaju, a koja se tiču energetskog certificiranja! 

 

Što je energetski certifikat?

Dokument kojim se na pregledan način predočavaju energetska svojstva zgrade (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova, klima…) i koji ima propisani sadržaj i izgled, a izdaje ga ovlaštena osoba.

Je li u Republici Hrvatskoj zakonski obvezno energetsko certificiranje?

Da, obavezno energetsko certificiranje zgrada u RH uvedeno je 15. člankom Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11), a provodi se prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13 i 78/13).

Postoje li novčane kazne ako se energetski certifikat ne ishodi na vrijeme?

Da, prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, predviđene novčane kazne su u iznosu od 10.000,00 do 150.000,00 kuna.

Čemu služi energetski certifikat?

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o njenim energetskim svojstvima, potrošnji energije te eventualnim prijedlozima za smanjenje ili poboljšanje ukupnih energetskih svojstava.

Kolika je cijena energetskog certifikata?

Cijena energetskog certificiranja određena je zakonskom regulativom te je propisana cjenikom Ministarstva. Postupak izračuna cijene prilagođava se ovisno o koeficijentu složenosti građevine te u svakom trenutku možete bez obaveze provjeriti cijenu za Vašu građevinu! 

Kome je potreban energetski certifikat?

  • Energetski certifikat mora imati zgrada javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koji se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m², a od 9. srpnja 2015. veću od 250 m² te svaka druga zgrada ili njezina samostalna uporabna cjelina koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje na leasing ili daje u zakup osim ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano; 
  •  nestambene zgrade (poslovne, uredske, škole, fakulteti, vrtići, bolnice, sportske građevine, hoteli, restorani, trgovački centri, muzeji, knjižnice… );
  •  sve novoizgrađene nekretnine ( UVJET ZA UPORABNU DOZVOLU ! )
  • stambene zgrade, odnosno dio zgrade koji se prodaje; 
  •  od 01.01.2016. godine i sve nekretnine koje se iznajmljuju, daju u leasing ili zakup!

Je li potreban energetski certifikat pri kupoprodaji nekretnina?

Da, za svaku građevinu (stan, kuću, poslovni prostor…) veću od 50 m².

Je li potreban energetski certifikat za industrijske građevine?

   Da, za svaku koja je veća od 50 m², a grije se na temperaturu preko 18˚ ili hladi ispod 12˚. 

Tko mora javno izložiti energetski certifikat? 

Zgrada javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koji se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m², a od 9. srpnja 2015. veću od 250 m².

Koliki je rok važenja energetskog certifikata?

Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina. 

Ukoliko i dalje imate neko pitanje, osjećajte se slobodnima odgovore potražiti na istom mjestu gdje smo i mi! Alfa – INŽENJERING d.o.o.

 


 

New Report

Close