Stanovi više nisu najtraženiji: Hrvati danas traže drugačije nekretnine

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2020. u 08:55
Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Poznato je da se tržište nekretnina u Hrvatskoj sastoji od dva dijela.

Ako pandemija koronavirusa ne potraje dugo, neće ostaviti veće posljedice na hrvatsko tržište nekretnina, u suprotnom utjecat će na smanjenje potražnje, a time i na pad cijena, piše Slobodna Dalmacija.

Ovako je, najkraće rečeno, u ožujku ove godine, nakon pojave korone, glasila procjena kretanja tržišta. Nepuna tri mjeseca kasnije, nakon potpunog mirovanja, bilježe se prvi pomaci iz kojih se još ne mogu precizno iščitati posljedice koje je uzrokovala, a još manje prognoza za događanja do kraja ove godine.

– Još je prerano pričati o posljedicama jer ćemo tek vidjeti što nam donosi budućnost jer znamo da je država svojim mjerama u prva tri mjeseca korone bitno ublažila negativne posljedice – naglašava Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

– Poznato je da se tržište nekretnina u Hrvatskoj sastoji od dva dijela, onog u kojemu se plasiraju ekskluzivnije nekretnine i drugog u kojemu se radi o nekretninama koje se kupuju za svakodnevni život – podsjeća sugovornik Slobodne Dalmacije, te nastavlja:

– Ako bude došlo do vala otkaza, to će se odraziti na ovo ovaj drugi dio. Osobno mislim da će se nerealno visoke cijene morati prilagodit, a tamo gdje nije bilo “ludovanja” cijena, promjena neće biti. U Rijeci i u Istri se i prije korone stanove moglo kupiti po cijeni od 1200 do 1500 eura po kvadratu, one na atraktivnijim lokacijama za 2000 eura po kvadratu, za razliku od, recimo, Splita – veli Papeš.

U ovakvoj situaciji, naglašava  sugovornik, u Dogmu, primjerice, dolazi veći broj upita za ekskluzivnije nekretnine, a razlog je jednostavan, ljudi su promijenili stav prema nekretninama. Shvatili su, naime, koliko je bitno da su vrijeme za koronavirusa provodili više u svojim kućama, nego u stanu od 60-ak kvadrata. Tako da možda nikada nije bilo važnije u kakvoj se nekretnini živi. Zato su sada traženije kuće s vrtom ili stanovi u prizemlju s pripadajućim dvorom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Na Jadranu, svaka druga nekretnina – na prodaju…………….i još  drže takve cijene,….???

Traženije je ono šta ne možete prodat, koji mudrac

New Report

Close