Nije svugdje skupo: Kvadrat stana može se kupiti za 1.110 do 1.200 eura, evo u kojim naseljima

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2021. u 10:43
Mnogi ulagači su nakon prvog vala korone građanima nudili akcijske cijene stanova/SHUTTERSTOCK

Prodaja je bila jako slaba, pa su zato morali podići i cijene stanova”, rekla Korać Popović, dodajući da su mnogi investitori, nakon prvog vala korone, građanima nudili akcijske cijene stanova.

Cijene stanova u Crnoj Gori, unatoč ekonomskoj krizi zbog pandemije koronavirusa, porasle su od 10 do čak 30 posto, ovisno o tome kupuje li se završeni ili stan u izgradnji. U međuvremenu, došlo je do poskupljenja građevinskog materijala, što je samo jedan od razloga rasta cijene kvadrata stana, pišu Dnevne novine.

Podaci Monstata pokazuju da je prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom tromjesečju iznosila 1230 eura i veća je 23,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine. Sa sličnim podacima raspolažu i u podgoričkoj agenciji Pronova, iz koje su rekli da cijene nisu padale niti za vrijeme lockdowna, a da smanjenje ne očekuju niti u sljedećem razdoblju.

Žana Korać Popović, iz agencije Pronova, rekla je da cijene stanova u novogradnji nisu padale, osim u slučaju dogovora izravno između kupca i prodavača, u rasponu od pet do deset posto.

Investitori uzeli velike kredite

“Kada je riječ cijeni kvadrata nakon vala korone, za gotove stanove u novogradnji porasle su za 10 do 15 posto, dok je cijena kvadrata kod investitora, dakle stanova u izgradnji, porasla čak do 30 posto”, objasnila je Korać Popović. Ona dodaje da je za to više razloga, a jedan od ključnih je poskupljenje građevinskog materijala.

“Zbog toga su investitori bili prisiljeni podići cijenu kvadrata stana, a na poskupljenje je utjecalo i to što su mnogi ulagači ušli u ozbiljne projekte za vrijeme korone, uzeli su velike kredite koje su morali vraćati tijekom pandemije.

Prodaja je bila jako slaba, pa su zato morali podići i cijene stanova”, rekla Korać Popović, dodajući da su mnogi investitori, nakon prvog vala korone, građanima nudili akcijske cijene stanova.

1230

eura prosječna je cijena četvornog metra stana u novogradnji

Da je poskupljenje građevinskog materijala dovelo do rasta cijena nekretnina priopćili su i iz Privredne komore Crne Gore (PKCG). Poslovanje građevinskih tvrtki je, kažu iz PKCG-a, u jednom razdoblju bilo stabilno, ali su uslijed rasta cijena građevinskog materijala mnoge kompanije pribjegle povećanju cijene nekretnina.

“Uslijed svih uvedenih restriktivnih epidemioloških mjera došlo je do zatvaranja mnogih tvornica za proizvodnju građevinskog materijala, zbog čega je smanjen obujam proizvodnje, a time i povećana cijena”, objasnili su iz PKCG-a.

S druge strane, iz Monstata su objasnili da je prosječna cijena četvornog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri ovisila i o učešću stanova solidarne stambene izgradnje.

Na pitanje Dnevnih novina je li došlo do oporavka tržišta nekretnina u Crnoj Gori, Korać Popović kaže da jeste, ali samo na primorju, dok prodaja u Podgorci i unutrašnjosti zemlje nije na zadovoljavajućoj razini.

‘Bit će raznih malverzacija’

“Kad je riječ o obali, osjetno je krenula kupovina svih nekretnina, i to prvi i drugi red do mora. Stranci su jedva dočekali da počne ublažavanje mjera, da se uspostavi međunarodni promet, kako bi kupci nekretninu vidjeli i obavili kupovinu. Tako da su već ušli u aranžmane, a nadamo da će se najesen ta kupovina nastaviti uzlaznom putanjom, posebno zemljišta, koje nam najbolje prolazi”, istaknula je Korać Popović.

Podgorica, međutim, još nije dosegnula prodaju prije početka pandemije.

“I to baš zato što se u Podgorici osjetno poljuljala ekonomska i platežna moć građana. Unatoč tome, do smanjenja cijena sigurno neće doći. Osjeća se zastoj na tržištu i da građani nisu u mogućnosti kupovati nekretnine, kao što je to bilo 2019.” objasnila je sugovornica Dnevnih novina.

Korać Popović je građanima poručila da obrate pažnju na agenciju koja će ih zastupati prilikom kupovine stanova, posebno kad je riječ o predugovoru.

“Bit će sada raznih malverzacija, investitori žele zaštititi svoje interese. Predugovori imaju dosta mana, recimo nema poštivanja roka završetka. Poručujem građanima da obrate pažnju na kupovinu stanova u izgradnji jer imaju pravo tražiti u predugovoru neki pravni elementi kako bi se zaštitili”, rekla je.

Kad je riječ o cijeni stanova u Podgorici, Korać Popović kaže da je kvadrat u Novom gradu, odnosno naseljima oko City Kvarta, Nove dalmatinske, blokova pet, šest i devet i dijelu prema Capital Plazi od 1350 do 1700 eura. Ipak, kvadrat stana može se kupiti za 1110 do 1200 eura na Zabjelu, Tuškom putu, Starom aerodromu, ili u Zagoriču.

Komentari (1)
Pogledajte sve

u Albaniji ima stanova po 700€ kvadrat, pišete svašta, ali tek u Najroiju prava bagatela

New Report

Close