Spremaju ograničiti rast stanarina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2021. u 13:27
Foto: Pixabay

Do srpnja su najmodavci u “zonama visokih stanarina”.

Irski ministar stanovanja Darragh O’Brien želi ograničiti rast stanarina na dva posto godišnje budući da se zbog vala poskupljenja izjalovio vladin plan da ga obuzda povezivanjem sa stopom inflacije.

Stanarine i cijene kuća u Dublinu otprilike su udvostručene u proteklih 10 godina, a sada brže rastu cijene stambenog prostora izvan glavnog grada, pa mnogi radnici ne mogu kupiti pa ni iznajmiti stan i ograničava njihov manevarski prostor za štednju.

Do srpnja su najmodavci u “zonama visokih stanarina” (“Rent Pressure Zones”), koje pokrivaju mnoga urbana područja, prema zakonu iz 2016. mogli podizati najamnine maksimalno četiri posto godišnje.

Kako bi zaustavila rast najamnina, vlada je zamijenila taj limit vezanjem stope njihova rasta za harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP).

Odredba je stupila na snagu u srpnju kada je inflacija u Irskoj iznosila nešto više od dva posto, a u listopadu inflacija mjerena HICP-om dosegnula je u Irskoj 5,1 posto, prema preliminarnim procjenama europskog statstičkog ureda, objavljenim prošlog tjedna.

„U četvrtak ću predstaviti još jedan zakon koji će odrediti apsolutnu gornju granicu najamnina na bazi indeksa potrošačkih cijena (CPI) ili na dva posto, ovisno o tome što je niže“, rekao je irski ministar stanovanja, uprave i kulturnog nasljeđa.

Prijedlog novog zakona bit će dovršen prije kraja godine, dodao je O’Brien.

Komentirajte prvi

New Report

Close