Rekordan rast cijena nekretnina u Hrvatskoj: Evo koji iznos danas treba izdvojiti za kvadrat novogradnje

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2022. u 08:26
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Turistička sezona po prihodima bi već krajem kolovoza mogla dostići rekordnu 2019.godinu, potvrdila je u razgovoru za N1 ministrica turizma Nikolina Brnjac. Stručnjaci zato očekuju da će ovogodišnji turistički prihod biti i za 30 posto bolji nego te rekordne pretpandemijske godine. Oni koji zarađuju od turizma sad imaju “slatke” muke – u što uložiti zaradu u okolnostima velike inflacije koja ubrzano jede vrijednost novca. Rezultat: očekivani novi boom cijena nekretnina u Hrvatskoj.

 

Prema dosadašnjim pokazateljima, sezona je odlična. I tri mjeseca prije kraja godine, resorna ministrica izuzetno je zadovoljna prihodima od turizma.

“Prema nekim izračunima, ako se ovako nastavi računamo da ćemo krajem kolovoza, početkom rujna prijeći u tom segmentu 2019. godinu”, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

A koliko to zadovoljstvo iznosi u novčanoj jedinici hrvatske budućnosti – eurima?

“Pa dakle 2019. je bilo nekih 10,5 milijardi eura prihoda od stranih turista, a sada su projekti HNB-a 11,3 milijarde”, rekla je Brnjac.

Zadovoljno trljaju i ruke oni koji od turizma zarađuju, ali i razmišljaju kako uložiti zaradu da se u uvjetima velike inflacije i nestabilnosti ona ne istopi.

“Ako pričamo o Splitu, tu se radi o domaćim kupcima, kupcima stanova, a ako pričamo o destinacijama poput Primoštena ili Rogoznice, tu osim domaćih kupuju i stranci i to u značajnom broju”, rekao je Marin Biliškov, direktor agencije Biliškov nekretnine, piše N1.

“Ako gledamo tradiciju, uvijek je dobra sezona na moru značila dobru sezonu nekretnina u Zagrebu”,rekao je Boro Vujović, direktor agencije Opereta nekretnine.

Dobra sezona znači veću potražnju i više cijene, a one su, kad je riječ o nekretninama već su u rekordnom porastu, 20 posto u odnosu na lani. Kvadrat novogradnje u Hrvatskoj je prosječno 2140 eura, u srpnju i kolovozu agencije su prosječno prodavale i za 500-600 eura više.

“Cijene dosegle točku koju ne bi smjele prelaziti”

Ima li onda prostora za dodatni rast cijena nekretnina u Hrvatskoj?

“S obzirom na prosječna primanja i standard u Hrvatskoj, bez obzira na dobru sezonu mislim da su cijene dosegle točku koju ne bi smjelo prelaziti. Ali dok god je veća potražnja nego ponuda, ekonomski je zakon da cijena ide gore”, rekao je Biliškov.

Kako kaže Vujović, ako budu rasle cijene energije i svega ostalog, onda će rasti i cijene nekretnina.

“Mislim da će se usporiti jer će rasti kamatne stope, dio građane neće biti kreditno sposoban pa će to onda smanjiti potražnju”, rekao je Vujović.

Rast potražnje

Konstantno raste i potražnja stranaca za nekretninama u Hrvatskoj. Ulazak Hrvatske u Eurozonu i Schengen mogli bi potaknuti i domaću i stranu potražnju.

“Ono što ne smijemo zanemariti je značajna aktivnost stranih kupaca koji će našim ulaskom u eurozonu i Schengen osvijestiti i Hrvatsku kao zanimljivu investicijsku destinaciju upravo kroz transakcije u eurima. Iako su i dosad bile vezane uz euro ali realizirane u kunama, sad će moći realizirati u euru što će dodatno potaknuti interes stranih kupaca”, rekla je Vedrana Likan, direktorica i partnerica tvrtke Colliers.

Zanimljivo je i da u posljednje vrijeme značajno padaju cijene sirovina potrebnih za gradnju. Cijena čelika, primjerice, porasla je i više od 30 posto. Najavljuje se i rast kamata. Može li to u budućnosti dovesti do pada cijena? Teško, jer globalna kriza tjera kapital u sigurnu zonu.

“Ako me pitate hoće li doći do snižavanja cijena u Hrvatskoj, kristalna bi kugla rekla da će doći do smirivanja porasta cijena, ali teško da ćemo ikada svjedočiti snižavanju cijena”, rekla je Likan.

Je li ovo dobra ili loša vijest? Ovisi o tome kupujete li – ili prodajete.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Na tržištu  hrvatskih nekretnina … konce vuku  3  glavna  u pekmezu…

Serdarušić / Euroville../ Angelus…bezveznjaci koji preuređuju i preprodaju

stančuge u ZAGREBU i okolici ,  te REMAX  koji   je najpohlepnija i najgora  agencija  u RH…

Opereta..Biliškov, i sl….su dobri trgovci ,ali – isto tako ne mogu kontrolirati pohlepu prodavatelja..

 

Sreća u nesreći……..CIJENE STANČUGA u Zagrebu, od kojih su mnogi

samo zakamuflirali  posljedice potresa i nisu ispitane njihove kvalitete statike nakon  rekonstrukcija i  kozmetičkih zahvata prodavatelja..

ĆE PADATI  – NAPOKON ………..Zašto?    Jer kupci u kvadraturi stana

moraju ukalkulirati  CIJENU  GRIJANJA …!!! Pa tko će kupiti stančugu po

tim cijenama i onda robovati  održavanju grijanja ???? Gotovo je.

Dakle, gospodo, 35 % cijene –  od sutra odmah DOLJE.

Razmišljamo o kupovini  nekretnine u ITALIJI…nije daleko, sadržaji

prekrasni..pravi turizam u pravom smislu..a cijene nekretnina

/ apartman uz more / i kuća…od  200 eura – 2500,00 eura -prvi red do mora. NE VJERUJETE ?

Pogledajte regiju VENETO….!

Ovaj prepisani tekst govori o tome kako će nekretninski balon ubrzo puknuti. Ako ljudi ulažu u nekretnine zato jer ne znaju što bi s novcima a ne zato jer postoji realna potreba onda će to prije ili kasnije otići k vragu sve.

S druge strane u pandemiji se najviše pomagalo ugostiteljima i to novcima poreznih obveznika – a sada oni nakon jedne dobre sezone ne znaju što bi s novcima pa će nahrliti na kupovinu nekretnina?

Pa gdje su sada Bulj, Miletić, Raspudić i ostala ekipa? Treba neki referendum o tome….

 

New Report

Close