RE:D konferencija: razvoj nekretnina u fokusu

Autor: Promo , 26. veljača 2024. u 13:07
Foto: Promo

Jedna od panel diskusija prvog dana konferencije koja će sigurno privući brojne sudionike je financiranje razvoja nekretnina na kojoj će se raspravljati o mainstream i alternativnim opcijama financiranja, pružajući uvid u izazove i prilike koje se pojavljuju na hrvatskom tržištu.

Iako je tržište nekretnina jedna od najpopularnijih gospodarskih tema današnjice, u posebnom će fokusu biti sljedeća dva dana, kada se održava RE:D konferencija posvećena investicijama u nekretnine. 28. i 29. veljače, u Hilton Conference and Event Center u Zagrebu, konferencija će okupiti više od 60 predavača iz Hrvatske i inozemstva, istražujući ključne teme razvoja u području nekretnina pod akronimom RE:D, što označava Real Estate: Development.

Vedrana Likan

Raznolikost stručnih tema

Središnja tema konferencije usmjerena je na istraživanje globalnih i regionalnih trendova u investiranju i korištenju nekretnina. Uz više od 15 panel diskusija, program konferencije počinje prezentacijama dvoje stručnjaka – analizom ekonomske situacije Velimira Šonje iz tvrtke Arhivanalitika koji istražuje njezin utjecaj na Hrvatsku te Vedrane Likan iz Colliersa koja se usredotočuje na efekte koje ekonomske promjene u Europi imaju na regionalno tržište nekretnina.

Sudionici će kroz ostatak programa čuti zanimljiva stajališta stručnjaka koji će dati uvide i zaključke o razumijevanju tržišnih dinamika te promjenama kojih svi ključni akteri iz industrije trebaju biti svjesni. Tematski raspon uključivat će hibridne modele poslovanja uredskih prostora, razvoj retail prostora, financiranje i građenje, potencijale razvoja hotelskog segmenta te razvoj sportskih arena i stadiona kao budućih mjesta druženja i zabave.

Među govornicima i kompanijama koje će sudjelovati na konferenciji bit će najzančanije tvrtke iz Hrvatske i regije. Samo neke od njih su 3LHD, Alfa stan grupa, ALFI RE fond, Arena Hospitality Group, ARHIV, CC Real, Colliers, Cushman & Wakefield CBS International, de Architekten Cie, Dogus grupa, Grawe nekretnine, HNK Hajduk, Kadena Properties, Erste&Steiermarkische banka, Erste Plavi, Grad Rijeka, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Irundo, Imperium immobiliare, Interkapital, LCN Capital Partners, MZLZ, Meridian16, MPG, Opereta nekretnine, PlanRadar, Primo Real Estate, Spiller Farmer, Tehnika, Zagreb City Hotels i mnoge druge čime konferencija postavlja nove trendove i potiče brži razvoj tržišta nekretnina.

Financiranje u europskom kontekstu

Jedna od panel diskusija prvog dana konferencije koja će sigurno privući brojne sudionike je financiranje razvoja nekretnina na kojoj će se raspravljati o mainstream i alternativnim opcijama financiranja, pružajući uvid u izazove i prilike koje se pojavljuju na hrvatskom tržištu. Ova rasprava dobiva poseban značaj u kontekstu novih modela financiranja koji do sada nisu bili prisutni u regiji. Na panelu će sudjelovati vrhunski stručnjaci iz financijskog sektora: Hrvoje Draksler, J&T banka; Igor Kanjuh, Erste&Steiermärkische bank; Fabijan Matošević, LCN Capital Partners; Gordana Neralić, Erste Plavi i Andrej Erjavec, Interkapital.

Centri za sport i zabavu

Poseban panel diskutirat će o revolucionarnim konceptima novih nogometnih arena koji nisu više samo sportska infrastruktura već postaju poslovni, zabavni i komercijalni hubovi, arhitektonsko obilježje gradova, ali u konačnici i ozbiljni izvori zarade za njihove vlasnike, upravitelje i klubove. Moderiranje ovog uzbudljivog dijaloga povjereno je Oliveru Kumriću iz tvrtke Decode, a panel će obuhvatiti različite perspektive, od stručnjaka u industriji, preko predstavnika lokalne i državne uprave do predsjednika sportskog kluba. Joe Bašić iz marketinške agencije MPG donijet će svoje viđenje kako se novi stadioni mogu efikasno koristiti za zabavne događaje poput koncerata, uz primjere iz regije i analizu globalnih trendova te kako to može potencijalno utjecati na gospodarstvo i turizam u Hrvatskoj. Gradonačelnik grada Rijeke, Marko Filipović, će predstaviti koncept novog stadiona Kantrida i osvrnuti se na investicijski rast Rijeke dok će David Gabelica iz Međunarodne zračne luke Zagreb objasniti kako se na provedbi projekata kao što je izgradnja stadiona trebaju optimalno raspodijeliti odgovornosti i benefiti između grada, kluba i privatnog developera. Predsjednik HNK Hajduk, Lukša Jakobušić i Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, pružit će uvid u sportsku i državnu perspektivu, ističući važnost ulaganja u izgradnju novih stadiona koji ne pružaju samo vrhunsku sportsku infrastrukturu za klubove već i i poslovnu platformu koja zadovoljava potrebe partnera, sponzora te posebno članova i navijača.

Marin Štenglin

Stanogradnja i korištenje stambenih prostora

Konferencija će završiti analizom tržišnih trendova u stanogradnji i panelom na kojem će o ključnim pitanjima koja definiraju smjer stanogradnje u današnjem vremenu razgovarati jedni od vodećih ulagača u stambene objekte u regiji. Matej Sodin iz tvrtke Projekt Noricum donosi perspektivu izgradnje novih, modernih i održivih objekata za stanovanje koje razvija u Sloveniji, dok će Marin Štenglin iz tvrtke Alfa stan grupa podijeliti iskustva iz upravljanja stambenim projektima i ulaganjem u premium segement stanogradnje u Hrvatskoj. Živorad Vasić iz tvrtke Kadena Properties će doprinijeti perspektivom investitora iz Srbije, dok će Pero Vuković iz arhitektonskog ureda ARHIV arhitektura i urbanizm, donijeti arhitektonski pogled na budućnost stanovanja. Usporedba što se događa u pojedinim zemljama regije kao i hoće li se novi modeli stanogradnje koji su već prisutni u zapadnoj Europi početi razvijati kod nas, pitanja su koja će Korana Sutlić, novinarka Jutarnjeg lista prodiskutirati s ovim govornicima.

RE:D konferencija obećava stručne uvide u ključne aspekte industrije investiranja u nekretnine, postavljajući temelje za inovacije i održivi razvoj u narednim godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close