Prosječna cijena najma stana od 60 kvadrata u Zagrebu iznosi 568 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2020. u 12:10
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U glavnom gradu Hrvatske trenutno se najviše nude stanovi od 40 do 70 kvadratnih metara.

Prosječne mjesečne cijene najma stanova u rujnu u Hrvatskoj gotovo su tri posto niže u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u Zagrebu taj pad iznosio gotovo 12 posto, podaci su iz analize internetskog oglasnika Njuškalo objavljene u srijedu.

U rujnu je Njuškalova kategorija “Iznajmljivanje stanova” imala više od četiri milijuna detaljnih prikaza oglasa, što je za čak 30 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Porastao je i broj aktivnih oglasa, pa je sada oglašeno više od 13 tisuća stanova za dugoročni najam, što je 17 posto više u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Najviše oglašenih stanova za najam trenutno je u Gradu Zagrebu, te u Rijeci i Splitu. Pritom su na razini Hrvatske prosječne mjesečne cijene najma stanova u rujnu su bile na sličnoj razini kao i u kolovozu, no gotovo tri posto ispod prosječnih cijena iz rujna prošle godine.

Prosječna mjesečna cijena najma stana u Zagrebu u rujnu je iznosila 568 eura, a prosječna kvadratura stana koji se iznajmljivao iznosila je 62 metra kvadratna. Rujanske cijene najma stanova u Zagrebu su u odnosu na mjesec ranije bile više za dva posto, no u odnosu na proljeće, odnosno cijene iz travnja, bilježe pad za oko šest posto, navode iz Njuškala u objavi za medije.

Dok se pak cijene iz rujna 2020. usporede s istim razdobljem prošle godine, u Zagrebu je vidljiv godišnji pad cijena najma za gotovo 12 posto, pokazuje analiza Njuškala.

I drugi veći gradovi u Hrvatskoj u rujnu su zabilježili godišnji pad cijena najma stanova. Tako su u Osijeku one niže za 15 posto, u Splitu za 11 posto, a Varaždinu za dva posto. S druge strane, Rijeka i Zadar bilježe rast cijena mjesečnog najma na godišnjoj razini, i to za 11 posto, odnosno 1,5 posto.

U Zagrebu najviše pale cijene većim stanovima

U glavnom gradu Hrvatske trenutno se najviše nude stanovi od 40 do 70 kvadratnih metara, a usporedbom sadašnjih cijena najma s onima iz prošlogodišnjeg rujna, zamjećuje se da su najviše pale cijene većim stanovima, od 80 kvadrata na više.

Tako je prosječna cijena najma stana od 80 metara kvadratnih u Zagrebu u rujnu 2020. godine iznosila 673 eura, što je pet posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec, cijena stana od 110 kvadratnih metara iznosila je 798 eura, sedam posto manje na godišnjoj razini, dok je mjesečna cijena najma stana veličine 60 metara kvadratnih iznosila 562 eura, što je tri posto niže u odnosu na prošlu godinu.

Cijene najma stana površine 50 metara kvadratnih ostale na istoj razini kao i prošle godine, dodaju iz Njuškala.

Kada je riječ o kvartovima, prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara na Gornjem Gradu u rujnu je iznosila 518 eura, dok je u Dugavama za stan iste kvadrature traženo prosječnih 352 eura mjesečno.

Razlike se mogu uočiti i u susjednim kvartovima. Primjerice, najam stana od 60 kvadrata na Savici prosječno mjesečno iznosi 440 eura, dok je na Vrbiku on 574 eura mjesečno, navodi se.

U centru Zagreba je u rujnu prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 40 kvadratnih metara iznosila 494 eura, što je za 10 posto niže u odnosu na rujan prošle godine, a cijena najma stana veličine 60 kvadratnih metara je iznosila 664 eura, što je za dva posto manje u odnosu na prošlogodišnji rujan, stoji u analizi Njuškala.

Komentirajte prvi

New Report

Close