Produljen rok za legalizaciju bespravne gradnje: Evo do kada možete ozakoniti svoje nelegalne kvadrate

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. lipanj 2017. u 09:40
Foto: Thinkstock

Zakonskim izmjenama povećava se i postotak sredstava ostvarenih od naknada za legalizaciju za jedinice lokalne samouprave s 20 na 30 posto, što su zastupnici također pozdravili.

Vladajući i oporba pozdravili su u Saboru produljenje roka za predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina do 30. lipnja 2018. , ali uz napomenuo da bi trebalo pojačati inspekcijski nadzor na terenu kako se ne bi nastavila nelegalna izgradnja.

Nije riječ o novoj legalizaciji, jer se ovaj rok odnosi samo na osobe koje su pravo na predaju zahtjeva imali i 2012. godine, kada je zakon stupio na snagu, istaknula je državna tajnica Ministarstva graditeljska i prostornog uređenja Dunja Magaš predstavljajući konačni prijedlog izmjena Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Rok se produžuje do 30. lipnja 2018. zbog velikog broja neriješenih slučajeva ali i zbog ozakonjenja što većeg broja zgrada. Naime, kako je rekla Maguš, s jučerašnjim danom od 826 tisuća zahtjeva za legalizacijom, 558 tisuća predmeta pravomoćno je riješeno. Država je pak od naknada za legalizaciju do kraja 2016. uprihodila 1,318 milijardu kuna, kazala je.

Zakonskim izmjenama povećava se i postotak sredstava ostvarenih od naknada za legalizaciju za jedinice lokalne samouprave s 20 na 30 posto, što su zastupnici također pozdravili.

"Veseli me što je prepoznata potreba za produljenje roka za legalizaciju jer mnogi građani zahtjeve nisu podnijeli na vrijeme. Veseli i povećanje potpora za županije jer radi se o velikom poslu na kojem treba biti angažiran veliki broj djelatnika", kazala je u ime Kluba HDZ-a Branka Juričev-Martinčev.

Anka Mrak Taritaš (Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a) ocijenila je predložene izmjene dobrima jer se njima uređuje ono što se kroz praksu pokazalo kao problem, ali i upozorila da bi ubuduće inspekcija trebala biti prisutnija na terenu kako se nelegalna izgradnja ne bi nastavila.

Anton Kliman (HDZ) replicirajući joj upozorio je na problem velikoga broja nekretnina u Istri u vlasništvu stranaca koje su ozakonjenje i pretvorene u turističke kapacitete.

"Inspekcija treba biti puno prisutnija na terenu posebno u priobalju gdje niču cijela naselja na poljoprivrednim zemljištima", ustvrdio je.

Zastupnici su poslijepodne poduprli i konačni prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju, kojim se on usklađuje s direktivom EU-a i koji  omogućuje prostorno planiranje u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu i epikontinentalnom pojasu Hrvatske.

Time je završeno ovotjedno zasjedanje Sabora koji nastavlja s radom idući tjedan u utorak.

Komentari (9)
Pogledajte sve

..Na jednom hrvatskom otoku na J UŽNOM Jadranu….legalizirali su ,SVE , ALI DOSLOVNO SVE
KUĆE , OPASNE GRAĐEVINE, podignute bez izračuna statike, bez provjere……..
Kad sam ja pitala , pa kako to…da su odobrili sve ČARDAKE, napravljene po sistemu A-E TO…
rekli su …A ŠTA ĆE… mučiti narod….NISU ZNALI KOME-.. BI- KOME NEBI….da se ne pokolju,,
dali su svima…mirna Bosna -ravan Srijem….a mi žabari…u procedure…koje nikome,nisu jasne,…
raditi po prostornim planovima..koji NISU NA SNAZI..ne?


na ovo uvijek mogu reci da sam se za gradjevinsku dozvolu borio 7 god protiv mita i korupcije, kako bi prosao kroz pakao i na kraju ju dobio legalno. Opcija dva je bila da dam 10 000 eur cinovniku koji.je trazio i onda bi sve vjerojatno odmah bilo gotovo. Danas je taj cinovnik unaprijedjen u Puli za procelnika.

Imao si legitimno pravo prijavit krimosa ili vozit ga u gepeku! Čemu izostanak postupanja?

na ovo uvijek mogu reci da sam se za gradjevinsku dozvolu borio 7 god protiv mita i korupcije, kako bi prosao kroz pakao i na kraju ju dobio legalno. Opcija dva je bila da dam 10 000 eur cinovniku koji.je trazio i onda bi sve vjerojatno odmah bilo gotovo. Danas je taj cinovnik unaprijedjen u Puli za procelnika.

U ovoj zemlji se pišu zakoni samo za kr.iminalce.

Umjesto da se lo.povima koji su gradili bez ikakvih dozvola (ponekad i na cesti i tuđem zemljištu) poruše kućerine i zgrade ili da ih legaliziraju uz troduple naknade od postojećih, lo.povi još dobivaju popust.

A mi koji nismo gradili jer nismo željeli kršiti zakon, a plaćali sve he.bene naknade ….

Tko Vas hebe.

Iselite se iz hebene države Hrvatske ako vam ne odgovara.

Jer niste i ne želite biti lo.pov i kr.iminalac.

Još malo u Hrvatskoj ćemo moći sresti samo turiste.

Hrvate nigdje, osim u nekom muzeju kao izložak ili u ZOO vrtu.

Tek toliko da hrvatska bu.dala zabavlja turiste.

New Report

Close