Prodaju se dva hrvatska dvorca: Svaki košta oko 8 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2017. u 09:09
Dvorac Šaulovec, Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Dvorac Šaulovec i park zaštićeni su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ako netko poželi živjeti u pravom dvorcu, smještenom na brežuljku i okruženom parkom, baš kao da je iz bajke, ta mu se želja može ispuniti za nešto više od osam milijuna kuna, na koliko je procijenjen dvorac Šaulovec u Črešnjevu u Varaždinskoj županiji.

Imanjem stare plemićke obitelji Kiš, koja se u dokumentima spominje 1283. godine, posljednji je gospodario kontroverzni poduzetnik Ivan Hudoletnjak, čija je tvrtka PPI Varaždinka završila u stečaju. Trgovački sud u Varaždinu prije nekoliko je dana donio rješenje o prodaji nekretnina među kojima je i dvorac Šaulovec koji je Anton Kiš 1791. preuredio, a historicistički izgled dobiva 1902. godine. Oko dvorca prostire se park, a površina čestica je oko 13.000 četvornih metara. Na tim su nekretninama razlučni vjerovnici pokojni Ivan Hudoletnjak i Ministarstvo financija.

Dvorac Šaulovec i park zaštićeni su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Procijenjena vrijednost je 8,1 milijuna kuna. No, to nije jedini dvorac koji ide na bubanj u tom istom stečajnom postupku. Prodat će se i imanje Križovljangrad u općini Cestica, s dvorcem sagrađenim prije 235 godina, koji je također upisan u Registar kulturnih dobara, a procijenjena mu je vrijednost 8,15 milijuna kuna. Taj je u derutnijem stanju od Šaulovca, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close