Probudilo se tržište nekretnina: Evo kakvi se stanovi najlakše prodaju

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2016. u 14:02
Foto: Thinkstock

Poznato je da velik broj stranaca kupuje nekretnine na području Hrvatske, najčešće u onim mjestima u kojima ljetuju.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako bi se prodaja nekretnina koje su trenutno tražene mogla podijeliti u nekoliko kategorija: nekretnine za stanovanje, zatim za turizam i ekskluzivne ponude.

Prema podacima portala Crozilla.com, u segmentu nekretnina za stanovanje najtraženiji su dvosobni i trosobni stanovi s površinama oko 50-60 metara kvadratnih. 

Kada je riječ o nekretninama koje se koriste u turističke svrhe, trenutni su „hit“ manji stanovi u starim gradskim jezgrama koji se stavljaju u pogon za kratkoročni najam, a osim na obali, traženi su i u Zagrebu.
Cijene nekretnina na Jadranu kreću se proporcionalno s blizinom mora: cijena je veća što je nekretnina bliža obali, a i sam pogled na more može podići cijenu. Velika potražnja vlada upravo za dobrim ponudama kao što su kuće uz more. Ekskluzivne nekretnine poput kvalitetnih kuća u prvom redu uz more vrlo su tražene, no upravo takvih nedostaje, stoga se vrlo lako prodaju bez obzira na visoku cijenu. 

Najviše se prodaju dvosobni stanovi

Mnogi su prodavatelji na portalu Crozilla.com prilikom uklanjanja oglasa označili nekretnine kao prodane ili iznajmljene, a tijekom travnja se najveći broj takvih oglasa, preko 70 posto, odnosio na stanove, a zatim oko 24 posto na kuće. 

Stanovi koji su na Crozilla.com tijekom travnja označeni da su prodani imali se oglašavane cijene između 500-2292 eura po metru kvadratnom, a prosječna tražena cijena iznosila im je 1293 eura. Prodavali su se stanovi s površinama od 20 do 160 metara kvadratnih, no najčešće oni od oko 60 „kvadrata“. Stanovi s dobrim rasporedom prostorija uvijek su traženi, a tijekom travanja, oznaku da su prodani na oglasniku Crozilla.com dobilo je najviše dvosobnih i trosobnih stanova – pretežno se radilo o onima na moru.

Tražene su kuće na moru

Kada je riječ o kućama, istraživanje portala Crozilla.com pokazalo je kako se najviše prodanih nalazi u gradovima na moru. Prodavale su se kuće površina između 85 i 300 „kvadrata“, najviše one od oko 155 metara kvadratnih.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su tijekom travnja prodane kuće s oglašavanim cijenama između 29.000 i 1.400.000 eura, najčešće one s cijenom od oko 200.000 eura. No, valja imati na umu kako oglašavana cijena najčešće nije ona po kojoj se nekretnina na koncu i proda, već se gotovo uvijek dodatno spušta.

Potražnja za vjetroelektranama

„Na području Like i Ličko-senjske županije najviše se trguje manjim kućama, stanovima, apartmanima i obiteljskim gospodarstvima ( kuća, staja, vrt, voćnjak, oranice). Najveća je potražnja za kućama s više zemlje. Bilježimo i značajan broj mladih obitelji koji iz velikih gradova idu u manje gradove poput Otočca, Gospića, Brinja, Lovinca…“  – za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, prokurist agencije Lika nekretnine d.o.o..

„Moglo bi se reći da se tržište nekretnina probudilo bez obzira na najavu uvođena poreza na nekretnine, a svakim danom interes za kupnju je veći.“  Bižanović  dodaje kako je problem ponuda koja je vrlo mala, kao i neuredno vlasništvo nekretnina, pa se one s urednom dokumentacijom brzo prodaju.

„U zadnje vrijeme imamo potražnje za vjetroelektranama koje u su radu i slobodnim poljima s urednom dokumentacijom. Stranac je voljan i skuplje platiti samo da ne čeka nekoliko godina da riješi dokumentaciju i da počne raditi.“

Stranci tek dolaze

Poznato je da velik broj stranaca kupuje nekretnine na području Hrvatske, najčešće u onim mjestima u kojima ljetuju. Statistike oglasnika Crozilla.com pokazale su kako su se stranci tijekom prošle godine, za naše nekretnine najviše raspitivali tijekom mjeseca lipnja. To je, naime, bio mjesec u kojem su Nijemci, Austrijanci i Švicarci putem portala iz grupacije Immowelt poslali najveći broj upita za nekretnine sa oglasnika Crozilla.com. Ponovi li se takva situacija i ove godine, možemo očekivati da je razdoblje pojačane prodaje nekretnina tek pred nama. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

NE. Nego bih htjela, ako već plaćam cijelu godinu 400,00 eura- takvu cijenu imati i za 7 i 8 mjesec..

@miami,

kaj si ti iz bedakove hiže doma , pa bi u centru Splita , u 7 mjesecu iznajmila stan za 400 Eura mjesečno ?

joj plavac, otkrio si toplu vodu sa solunom. pa sada su već i tamo poskupjele nekretnine. bilo je i po 300 eura po m2. sad je oko 1000. netko je već utrostručio svoj ulog iz vremena najgore krize. puno je makedonaca kupovalo tada po solunu. pametan potez.

Plavac ajde stavi te oglase za bagatelu. To sams e vec naslusao,a kad god bih gledao niosta se ne da nac za bagatelu.

New Report

Close