Posljednje dvije godine cijene nekretnina neprestano rastu, što očekivati dalje?

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2022. u 09:58
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na obali su cijene više nego u Zagrebu, a većinu nekretnina kupuju stranci.

Unatoč pandemiji, potresu, ratu u Ukrajini, cijene nekretnina rastu.

“Sve ono što se događa je utjecalo na situaciju da cijene u posljednje dvije godine konstantno rastu. U ovoj godini stanovi u Zagrebu su 15% skuplji nego što su bili lani”, rekao je za HRT Boro Vujović, stručnjak za tržište nekretnina jer su sve to razlozi koji su doveli do toga da imamo tržište nekretnina sa cijenama i potražnjom kakva je danas.

Inflacija koja je sveprisutna, rekao je, prisutna je i u građevinskoj industriji. U ovoj godini su cijene prosječno veće 15-20%, kada govorimo o novogradnji.

Na obali su cijene više nego u Zagrebu, a većinu nekretnina kupuju stranci. Frano Bezić, stručnjak za tržište nekretnina je rekao da je Dubrovnik inače poznat kao jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj.

“Činjenica je da ima jako puno stranih kupaca. U ovom trenutku nekretnina za prodaju u Dubrovniku gotovo da i nema jer novogradnje praktički ne postoje, zahvaljujući tome, cijene značajno rastu”, rekao je.

Dubrovniku i njegovoj okolici fali, smatra, infrastruktura koju treba urediti. Tako bi se bolje povezali, a okolica gdje ima dovoljno prostora za izgradnju, mogla bi biti bolje valorizirana i iskorištena.

Na pitanje hoće li viši životni troškovi i rast kamatnih stopa usporiti potražnju i utjecati na cijene, Vujović je rekao da je situacija vrlo kompleksna, te nije siguran da se u povijesti događala ovakva konkretna situacija.

“Imamo inflaciju, novac svaki dan gubi vrijednost. S druge strane, ovo što su najavili povećanje kamatnih stopa, ali i postrožavanje uvjeta kreditiranja će sigurno dovesti do manje potražnje kupaca koji kupuju kreditom, a i dijela onih koji su zbog niskih kamatnih stopa kupovali kreditima kako bi imali određeni prinos na nekretnine”, rekao je.

Smatra da ovaj trend neće biti vječan i realno je očekivati da će se smanjiti potražnja i da će se zaustaviti trend ovako velikog rasta cijena. Nije siguran da može doći do neke značajne korekcije cijena prema dolje, ali izvjesno je da će se zaustaviti, s obzirom na manju potražnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close