Pašalićevo naselje napokon useljeno, ali ne bez problema

Autor: Saša Paparella , 25. siječanj 2018. u 14:20
Naselje O2 više nije napušteno/Marko Prpić/PIXSELL

Austrijska HETA prodala je stanove Punkt gradnji Jose Jakovljevića, koji navodno ne želi isplatiti posrednika.

Projekt "prvog niskoenergetskog naselja u RH" s 340 stanova, koje je pod imenom 02 prije desetak godina u Odri pokraj Zagreba sagradio Ivić Pašalić, imao je loš početak.

Nakon što je manji dio stanova prodan po cijenama koje su dosezale i 2000 eura po kvadratu, prodaja je 2010. potpuno stala, a Pašalićev Kapital konzalting ostao je dužan gotovo 200 milijuna kuna kredita, pa se Hypo Leasing uknjižio na 250 neprodanih stanova. 

Usmeni dogovor
Potom je Hypo banku austrijska vlada nacionalizirala i razdvojila na zdravi dio (današnji Addiko) i na 'lošu banku' pod imenom HETA Asset Resolution, u čijem je portfelju završili nenaplativi kreditni plasmani. Do pomaka u projektu O2 dolazi 2015., kad tadašnji direktor zagrebačke tvrtke Colentum nekretnine Anto Komljenović pronalazi kupca, Punkt gradnju Jose Jakovljevića, kojoj HETA Asset Resolution Hrvatska prodaje preostalih 180 stanova za 215 eura po kvadratu, plus PDV.

 

550

cijena po kojoj je Jakovljević prodavao kvadrat stana

Punkt gradnja je stanove dalje prodavala po cijeni između 550 i 590 eura, no čini se da nisi namirili svoje obveze. Od novog direktora Colentum nekretnina Slobodana Domazeta doznajemo da je HETA uredno isplatila dogovorenu proviziju, dok je, tvrdi, s Punkt gradnjom bilo dogovoreno da će Colentum nekretninama prepustiti jedan od 19 objekata po nabavnoj cijeni, uz beskamatnu pozajmicu za kupnju tog objekta s 14 stanova, no o tome, kaže, nije sačinjen pisani, već usmeni ugovor.

Tada dolazi do izražaja netrpeljivost između Jakovljevića i Komljenovića, a raniji usmeni ugovor o zgradi namijenjenoj Colentum nekretninama pretvara se u pisani ugovor, za Komljenovića puno nepovoljniji – cijena se s 283.000 eura, koliko je Jakovljević platio HETA-i, popela na 440.00 eura.  "Jakovljević se ni takvog ugovora ne pridržava, a potpisao ga je tek kad mu je Komljenović zaprijetio prijavom zbog poreznih utaja", tvrdi Domazet.

Isplata na ruke?
"Koliko mi je poznato, svi stanovi koje je Punkt gradnja prodala u kupoprodajnim ugovorima imaju manju ugovorenu cijenu od stvarne, a razliku do stvarne cijene kupci su plaćali Josi Jakovljeviću na ruke. Nekad je to bilo 2000, a nekad i do 50.000 eura", tvrdi Domazet. "Colentum nekretnine svojim novcem plaćaju radove za dovršetak zgrade koja im po ugovoru pripada, no Punkt gradnja prodaje tri stana u toj zgradi, uzima taj novac, kao i kaparu za još dva stana.

Tek tada Komljenović slučaj daje na sud. Jakovljević je zaradio barem tri milijuna eura i samotno je što ne želi isplatiti novac koji duguje", rekao nam je Domazet. Nazvali smo i Jakovljevića, koji nam je prvo rekao kako nikakvih problema ije bilo, a onda je promijenio priču – "Komljenović me u crno zavio, znate li vi uopće tko je on? To je  čovjek dugih prstiju!" I time je završio razgovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close