Opomene stigle na tisuće adresa: Teško je naći stambenu zgradu bez bar jednog neplatiše

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2019. u 11:43
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Iz Zavoda izvještavaju kako su u većini slučajeva za naplatu dugovanja opomene ipak dovoljne.

U prvih šest mjeseci 2019. godine Zavod za stanovanje poslao je u Osijeku čak 5762 opomene zbog neplaćanja pričuve suvlasnicima stambenih zgrada pod svojim upravljanjem, piše Glas Slavonije. To i ne čudi kada se uzme u obzir da je teško naći stambenu zgradu bez bar jednog neplatiše.

No s obzirom na efikasan sustav naplate od dužnika, iz Zavoda izvještavaju kako su u većini slučajeva za naplatu dugovanja opomene ipak dovoljne te da naplativost dugovanja za pričuvu iz godine u godinu raste. "Zavod je u ime i za račun suvlasnika stambenih zgrada na upravljanju, i kada je u pitanju ugovorna i prinudna uprava, tijekom 2018. godine pokrenuo ukupno 881 postupak prisilne naplate dugovanja, te su u prvih šest mjeseci 2019. godine poslane 5762 opomene. No važno je istaknuti i da Zavod u okviru svoje naknade besplatno zastupa suvlasnike u pogledu prisilne naplate sredstava zajedničke pričuve, te je u odnosu prema prethodnoj godini naplativost pričuve povećana za sedam posto i iznosi iznimno visokih 92 posto.

Također, potrebno je naglasiti da se u ostalom postotku nalaze predmeti koji su u postupku prisilne naplate preko javnih bilježnika, odnosno sudova, i u konačnici će biti naplaćeni zajedno s troškovima sudskog postupka i zakonskim zateznim kamatama. Na taj način potraživanja suvlasnika od dužnika ne mogu otići u zastaru", kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, čiji je sustav naplate dugovanja postavljen tako da se suvlasnicima izlazi u susret kako bi što lakše podmirili svoja dugovanja mimo sudskih postupaka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kakav trol.

Kome se ne plaća pričuva, neka si kupi kuću i tamo neće morati ni lipe pričuve platiti.
Pitam se samo od čega će platiti bilo kakav popravak u toj istoj kući…

Ja bih one ispod 45 ili barem one ispod 30 oslobodio plaćanja pričuve.

New Report

Close