FOTO: Od ponedjeljka povoljni POS-ovi stanovi u slobodnoj prodaji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2015. u 14:04
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Najavila je to danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Gradnja POS-ovih stanova u zagrebačkim naseljima Klara i Zapruđe dobro napreduje, očekuje se da će biti dovršeni u roku, do kraja ove odnosno tijekom sljedeće godine, a od idućeg tjedna oko polovica ili ukupno 420 stanova naći će se u slobodnoj prodaji, po cijeni nešto manjoj od 1.100 eura po metru četvornom moći će ih kupiti svi državljani RH.

Najavila je to u petak ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš nakon obilaska gradilišta POS-ovih stanova u ta dva zagrebačka naselja uz napomenu da će sutra, u subotu, u dnevnom tisku, a od ponedjeljka i na web stranicama Agencije za promet nekretninama (APN) objaviti oglas za slobodnu prodaju..

Gradilišta POS-ovih stanova u Klari i Zapruđu obišli smo da vidimo kako se radi i kako napreduje gradnja. Radi se stanovima po cijeni od 1.094 odnosno 1.093 eura po četvornom metru, a uvjerili smo se da je tu riječ i o kvalitetnoj gradnji, što sa dobrim lokacijama i stabilnom modelu ugovora s državom kupcima jamči i sigurnost prilikom kupnje, naglasila je Mrak Taritaš.

Dodala je kako u sustavu POS-a (Programa društveno poticane stanogradnje) prvo idu tzv. zatvorene grupe kojima se stanovi prvo nude, a kada se ispuni sve te 'krugove', ostatak stanova nudi se na tržištu u slobodnu prodaju pri čemu je jedini uvjet za kupce da su državljani RH.

Sličan model će se ponuditi i za POS-ove stanove u Osijeku, koji su u visokoj fazi gradnje, te u Splitu.

"U Splitu je interes tako velik da smo odlučili graditi još jednu zgradu s cijenom po četvornom metru stana od 1.100 eura, što je znatno ispod trenutno važeće prosječne tržišne cijene za kupnju stana u tom gradu od oko 1.700 eura, a slično kao i u Zagrebu i u Splitu odnosno uz more uvijek će biti potražnje za stanovima", kazala je ministrica.

Najavila je i da će se uskoro razgovarati i o novom pravilniku za najam stanova, za oko mjesec-dva, a nakon što završi javna rasprava o prijedlogu pravilnika koja je u tijeku.

Na novinarski upit je li točno da u Hrvatskoj ima oko 40 tisuća neprodanih stanova i treba li i dalje graditi, odgovorila je da tih stanova ima puno manje, što su utvrdili analizama i kroz razgovore s bankarima.

"U razgovoru s pet banaka došli smo do podatka da banke imaju oko dvije tisuće neprodanih stanova, a da su svi ostali u raznim dubiozama, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa do neplaćanja nekretnine, rata kredita i drugih", kazala je Mrak Taritaš.

Direktor APN-a Slavko Čukelj naveo je da se u Klari grade 332 stana, od kojih će oko 140 u slobodnu prodaju, a od 519 stanova u Zapruđu za 88 su potpisani predugovori, 150 je rezervirano za najam, a oko 280 ide u slobodnu prodaju.

Kupci mogu računati i s poticajnom kamatom od 2,99 posto, kazao je Čukelj, dodavši da u svim naseljima ima najviše stanova srednje kvadrature, od 45 do 60 metara četvornih (većinom jednosobni i dvosobni), ali ima dosta i garsonjera te nešto i većih stanova i do 120 metara četvornih.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Dečki nije problem samo u cijeni, ono što nitko niti ne spominje je kakva je kvaliteta tih (a i drugih nekretnina u HRV) i tko za to odgovara??
Koliko sam se osobno uvjerio vrlo malo nekretnina u HRV zadavoljava neke prosječne standarde, POS tu uopće ne treba komentirati.
Većina nekretnina je građena po sistemu “uzmi novce i bježi”.


Twixer
Nažalost, komunisti nikada nisu razumjeli tržišnu ekonomiju i njezina načela pa tako nastavljaju urušavati poduzetništvo i vrijednost imovine ljudi.

jbg kada su se razmilili po vodećim strankama tako da nikada i nisu prestali vladati, sve ove godine.

Ovaj program ce oborit cijene stanova onima koji zive na Novom Zagrebu za barem 10%. Kada ti netko izbije iz dzepa 5-10 tisuca eura to je sasvim dobar razlog da glasas protiv njega.

Prezeo si sjevernoamericki mentalitet razmišljanja, sto i nije lose. Običan čovjek (u HR) ne kupuje nekretnine iz špekulativnih razloga jer ih misli sutra ili prekosutra prodati, vec zivjeti u njoj do kraja zivota pa eventualnmo onda prodati ili ostaviti nasljednicima i sl tako da ih s te strane ne zamara pad ili rast vrijednosti te nekretnine za godinu, 5 ili 10.


Specifičnost hrvatskog posjedovanja nekretnina je u tome što su Hrvati kroz posljednjih 100 godina (možda i 200) naučili da ništa nije sigurno osim nekretnina. Valuta se je u posljednjih 100 godina mijenjala desetak puta i to uvijek na štetu ljudi. Države su se mijenjale i često stvarale u ratovima. Ljudi su shvatili da niti novac niti banke niti države ne traju koliko je prosječan životno vijek pa su shvatili da imovinu treba osigurati na drugi način a to je ulaganje u nekretnine.

Time je ovo sto rade cudnije jer ce biti vise gradjana/glasaca kojima ce POS-ovi umanjiti vrijednost imovine.

Ovaj program ce oborit cijene stanova onima koji zive na Novom Zagrebu za barem 10%. Kada ti netko izbije iz dzepa 5-10 tisuca eura to je sasvim dobar razlog da glasas protiv njega.

New Report

Close