Od 4739 zahtjeva za stambene subvencije odbijeno devet, idući poziv u ovo vrijeme 2022.

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2021. u 21:59
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima.

Idući natječaj za državne subvencije kredita namijenjenih kupnji prve nekretnine za mlade obitelji može se očekivati iduće godine u ovo vrijeme. Objavilo je to jučer Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz informaciju da je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obradila sve zaprimljene zahtjeve za subvencionirane kredite u zadnjem, šestom krugu prijava. Kako su jučer izvijestili, od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva – njih 4739, odobreno je 4464 zahtjeva, za 236 je zatražena dopuna, devet zahtjeva je odbijeno, a 30 podnositelja je odustalo od zahtjeva.

Podsjetimo, zahtjevi kandidata za subvencioniranje kupnje nekretnine putem kredita u šestom APN-ovu natječaju počelo je 29. ožujka, a zaključeno je 14. svibnja ove godine. Ministarstvo je objavilo kako je prosječan iznos subvencioniranog kredita je 75.000 eura, prosječan rok otplate 22 godine, a prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine.
“Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,17 posto, dok je nominalna kamatna stopa 2,08 posto godišnje. Prosječni mjesečni anuitet iznosi oko 380 eura odnosno 2.850 kuna, od čega je mjesečna subvencija oko 127 eura odnosno 950 kuna”, objavljeno je o šestom krugu stambenih subvencija. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, te iznosi od 30 do 51 posto rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close