‘Očekuje se da zgrada bude unovčena’: Početna cijena nadmetanja je 6,67 milijuna kuna, postoji i jedna specifičnost

Autor: Suzana Varošanec , 23. studeni 2020. u 07:56
Zgradu koristi ustanova, također dom za starije, Foto: PD

Vlasništvo stečajnog dužnika, privatne ustanove Dom za starije Tolić-Bistra, na e-dražbi.

Nekretnina u kojoj se obavljaju društveno važne aktivnosti, u uvjetima korona krize to znači skrb za oko 90 štićenika – poslovna zgrada Dom za starije i nemoćne u Gornjoj Bistri, jedna od okvirno 150 takvih u Hrvatskoj, prodaje se putem elektroničke javne dražbe koju provodi Fina. Zgrada ukupne površine 867 m2, te dvorište te voćnjak, vlasništvo su stečajnog dužnika Dom za starije i nemoćne osobe Tolić – Bistra, privatne ustanove koja je u stečaju završila 2018. rješenjem TS u Zagrebu. Koristi ih druga ustanova pod imenom Dom za starije osobe Bistra, u vlasništvu zagrebačke tvrtke za trgovinu i usluge Imperium Continere.

Ima više sličnih ustanova

Ustanova, pak, koja je preuzela kompletno poslovanje stečajnog dužnika, zaposlenike i korisnike doma te nastavila raditi na istoj lokaciji isto je privatna. Vlasnik je preko navedene tvrtke zagrebački poduzetnik Tomislav Filipović, osnivač nekoliko tvrtki u različitim branšama, koji preko Imperiuma raspolaže s nekoliko ustanova za starije osobe, od Bistrine podružnice u Zaprešiću do Doma za starije Ježdovec u Zagrebu. Prodaja nekretnina je i u njihovu fokusu, jer je lani započela temeljem sudskog zahtjeva za prodaju nekretnina u ovršnom postupku. Procijenjena vrijednost je 13,34 milijuna kuna, prvi krug dražbovanja nije doveo do kupca, čeka se niža cijena. Korona je bila daljnja prepreka: druga e-dražba trebala je biti proljetos, odgođena je zbog izvanrednih mjera. Ovih je dana nastavljena objavom Finina Poziva na sudjelovanje zainteresiranim investitorima, ponude će se prikupljati od 19. siječnja do 1. veljače 2021. Početna cijena za nadmetanje je oko 6,67 mil. kn, iznos dražbenog koraka 20.000 kn, a kao ponuditelji mogu sudjelovati oni koji uplate jamčevinu od 1,33 mil. kn do 8. siječnja.

Zgrada ima prizemlje i dvakata, neto korisn površine 2086,62 m2 i kompletno je uređena, s dvorištem i okolišem, na samo 20 km od Zagreba pa interes ne bi trebao manjkati, samo je pitanje trenutka kad će krenuti i ‘jagma’ među kupcima. I stečajna upraviteljica Marija Smičiklas kaže da je nekretnina vrlo atraktivna i povoljna što je, kaže, vidljivo i po osnovnim podacima.

Tražbine 29,3 milijuna kuna

“Očekuje se da će biti unovčena na ovoj dražbi”, navodi Smičiklas dodajući da će se iz dobivene kupovnine namiriti troškovi stečaja i razlučni vjerovnici, ali u kojem iznosu, to ovisi o postignutoj kupoprodajnoj cijeni.

Specifičnost u ovom stečaju je da nema potraživanja od države i radnika; postoje samo utvrđene tražbine drugog višeg isplatnog reda od 29,3 mil. kn, u čemu od razlučnih vjerovnika 28,7 mil. kn, HPB-a ali i Croatia banke čija je tražbina prodana. Postotak namirenja, kaže upraviteljica, ovisit će o mogućnosti naplate potraživanja, a posebno sudske presude vezano uz spor s Domom za starije osobe Bistra. Glede problema u radu upravitelja generalno navodi česte situacije pri otvaranju stečaja s neurednom ili potpuno nedostupnom dokumentacijom.

“Od nas se očekuje da je rekonstruiramo, često i godinama unazad. Svi odjednom očekuju urednu dokumentaciju i izvješća u stečaju, a nitko se prije stečaja nije upitao zašto društvo godinama ne predaje zakonom propisana izvješća”, kaže Marija Smičiklas.

Komentirajte prvi

New Report

Close