Obnova od više desetaka milijuna kuna: Od tvrđave na Prevlaci planiraju napraviti Muzej austrougarske ratne mornarice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. rujan 2017. u 10:02
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Predsjednik Drušva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić rekao je kako je njihova želja staviti tvrđavu u funkciju na čast Hrvatske.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je u ponedjeljak u Konavlima kako bi do kraja godine država moga prepustiti Općini Konavle tvrđavu na Prevlaci, koja će je potom prepustiti na upravljanje Društvu prijatelja dubrovačke starine koje ondje planira napraviti Muzej austrougarske ratne mornarice.

 Načelnik Općine Konavle Božo Lasić izjavio je nakon sastanka kako je s ministrom razgovarao o brojnim otvorenim pitanjima, poput eventualne komasacije Konavoskog polja i drugim za općinu važnim temama.  

 Prema Marićevim riječima,  Konavle zemljopisno jesu na krajnjem jugu Hrvatske, ali Vlada i Ministarstvo državne imovine neće dopustiti da budu na rubu.

 ''Razgovarali smo o rješavanju zemljišta za reciklažno dvorište, zemljišta za dječji vrtić, zahtjeva za pravo na korištenje tvrđave Prevlaka. Nama je silno u interesu da taj projekt zaživi i da ta nekretnina ne propada. Sviđa nam se projekt kako se namjerava raspolagati tom nekretninom. Tvrđava je u vlasništvu MUP-a, ali nadam se da bi kroz mjesec dana mogla biti pod nama i do kraja godine ona bi mogla biti predana Općini Konavle'', rekao je ministar Marić.

 Predsjednik Drušva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić rekao je kako je njihova želja staviti tvrđavu u funkciju na čast Hrvatske.

 ''Mi tamo planiramo napraviti respektabilni muzej, austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatsku komponentu, na kraju krajeva sad smo u EU i da učvrstimo malo te odnose. Riječ je o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja, radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice. Želimo ići i s jednim akvarijem s jadranskim ribama, jednom suvenirnicom, vidikovcem i pratećim ugostiteljskim objektom'', rekao je Kapetanić.

 Nije htio nagađati koja će biti cijena obnove, ali dodao kako će sigurno biti više desetaka milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close