Njemački tisak savjetuje: Kupite nekretnine na hrvatskoj obali

Autor: Poslovni.hr , 10. siječanj 2017. u 08:21
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Povoljne nekretnine na hrvatskoj obali i europska perspektiva zapadnog Balkana teme su kojima su se prošlog vikenda bavili njemački mediji.

Njemački list „Welt am Sonntag" u svom izdanju od 8. siječnja donosi opširan članak o cijenama nekretnina uz hrvatsku obalu. Kao primjer navodi švicarskog poduzetnika Dennisa Bandacka koji je za 2,7 milijuna eura na otoku Korčuli kupio manji hotel i planira kupnju još devet hotela. Autor članka ističe da je mogao ulagati i u bilo kojoj drugoj destinaciji na Sredozemlju, ali: „… u Hrvatskoj Bandrack vidi najbolji odnos između cijene i dobiti. I nije usamljen. Hrvatska privlači sve više hotelijera." U tekstu se kao razlog tog trenda navodi odličan razvoj turizma, ali se ističe i da je kupnja nekretnina na hrvatskoj obali dobar potez i za privatne ulagače: „Jer, na poznatim odredištima u zapadnom Sredozemlju cijene su porasle. Nasuprot tome, čini se da je u Hrvatskoj prilika povoljna.(…) Izgleda da je upravo ove zime došlo do još jednog laganog pada cijena, javljaju analitičari." No istovremeno se upozorava ulagače da dobro otvore oči pri kupnji i prekontroliraju vlasničke odnose i valjanost građevinske dozvole.

Kako piše DW, autor citira Matthewa Montagu-Pollocka, izdavača međunarodnog informacijskog servisa za nekretnine za odmor Global Properity Guide, koji kaže da su najskuplje turističke nekretnine u Dalmaciji. To se opravdava dugom turističkom tradicijom te regije, ali i snimanjem poznate serije Igra prijestolja u Dubrovniku, koje privlači brojne fanove. No u članku se upozorava da će s prestankom snimanja serije pasti i zanimanje za Dubrovnik: „To može dovesti do toga da cijene za vikendice i apartmane oko Dubrovnika uskoro padnu. Ali dugoročno će ulagači vjerojatno profitirati od nekretnine u toj regiji. 'Biser Jadrana će uvijek privlačiti turiste', kaže Thomas Beyerle iz firme za promet nekretnina Catella."

Kao primjer regije u kojoj će srednjoročno doći do rasta vrijednosti nekretnina u članku se navodi Istra, i to posebice zbog blizine juga Njemačke i Austrije, kao i zbog brojnih međunarodnih zvijezda, poput Gwyneth Paltrow, Toma Cruisea i Bernieja Ecclestonea, koje su bile oduševljene tim poluotokom.

Autor teksta prenosi i brojke kojima raspolaže Matthew Montagu-Pollock, a koje govore da se iznajmljivanjem kuća za odmor i apartmana u Hrvatskoj može ostvariti prosječna dobit od 6,2 posto. I na kraju se savjetuje stranim ulagačima, koji žele na veliko iznajmljivati nekretnine, da u Hrvatskoj otvore firmu, jer na taj način mogu štedjeti na porezu.

Komentari (7)
Pogledajte sve

nakon rasta DAX-a sa 3600 na 11600 normalno je da sada pišu, da treba pokupovatii naše nekretnine, nećemo ih mi kupovati s Crobexom od 1500-2000

pa u pravu su. treba kupovati nekretnine u istri. trebalo je oduvijek i trebat će i ubuduće jer je istra najbliže more bavarcima, austrijancima, sjevernim talijanima, švicarcima, a svi redom imaju viška love i strah od inflacije. već sad su cijene poprilično veće nego prije godinu, dvije. gotovo da i nema stanova u poznatim turističkim mjestima ispod 1600 eura po m2, a manji stanovi idu i po 2000-3000 eura, a u rovinju i znatno više. sve se prodaje. kad tome dodamo slovence koji kupuju sve što se ponudi ispod 120.000 eura + nedostatak stanova na zapadnoj obali istre za domaće stanovništvo, nije ni čudo što nijemci ovako pišu.

Stvarno jeftini spin za i protiv ulaganja u ovo i ono, kako kome više odgovara.
Jadan je onaj tko vas ne kuži.

Belupo. Najbolje nekretnine imate kroz turističke kompanije npr. RIVP Valamar čije su dionice
osigurane najkvalitetnijim nekretninama na Jadranu u Dubrovniku,
Krku, Baški, Poreču, Rabu itd. Nema boljih pozicija.

Osim toga ne treba trošiti na održavanja i režije, umjesto toga
dobivate dividendu 5 puta veću nego kamatu na oročenu štednju.
Ta firma gradi nove nekretnine i Rapcu i ulaže 500 milijuna kuna tamo
Sve uz samo more. http://zse.hr/userdocsimages/novosti/OWfPKWV0k8WHZfvjVzA5Rw==.pdf

http://www.valamar.com/hr/hoteli-rabac/valamar-girandella-resort

U uvijek možete jednostavno prodati ili kupiti dionicu, dok je nekretnina nelikvidna i
zapravno puno rizičnija imovina u današnje vrijeme, te postajete rob nekretnine umjesto da vam služi.

New Report

Close